PLAN - 5,33 MILIJARDE KN!

NAORUŽAVANJE VOJSKE: Stižu četiri nova Black Hawka, oklopna vozila Bradley, brod, a tu je i novi natječaj za borbene avione

Financijski plan MORH-a za ovu godinu iznosi nešto više od 5,33 milijarde kuna i 264 milijuna kuna je veći u odnosu na prošlu godinu. Plan sadrži više od tisuću postupaka nabave u vrijednosti oko 2,2 milijarde kuna

Jučer je u Ministarstvu obrane održana prezentacija Plana nabave MORH-a za 2020. godinu predstavnicima Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora te zainteresiranim udrugama civilnog društva. Plan nabave predstavio je načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave, brigadir Ivica Devčić.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je rad MORH-a i Hrvatske vojske značajno definiran dodijeljenim financijskim sredstvima te istaknuo kako je zahvaljujući politici ove Vlade proračun Ministarstva obrane nastavio s rastom i u 2020. godini za oko 260 milijuna kuna.

AMBICIOZNI PROJEKTI VLADE U 2020. GODINI: Prilagodbe Schengenu, nabava borbenih aviona, veća minimalna plaća, gradnja novih bolnica…

Tisuću postupaka nabave za 2,2 milijarde kuna

“U mandatu ove Vlade proračun Ministarstva obrane rastao je ukupno oko milijardu i 300 milijuna kuna”, rekao je Krstičević dodavši kako se porast proračuna odrazio i na povećanje financijskih sredstava za postupke javne nabave u ovoj godini.

Ovogodišnji Plan nabave sadrži više od tisuću postupaka nabave u vrijednosti oko 2,2 milijarde kuna.

“To su velika financijska sredstva i zato je vrlo važno voditi računa o zakonitosti, odgovornosti i transparentnosti svih postupaka, a to u Ministarstvu obrane upravo i činimo”, istaknuo je Krstičević dodavši da od samog početka mandata inzistira na racionalnom trošenju javnih sredstava te na ekonomičnim i učinkovitim postupcima.

Pritom se pohvalio kako već četvrtu godinu zaredom MORH nema niti jedan klasificirani postupak javne nabave, dok je ranije predmeta vojne nabave označenih stupnjem tajnosti bilo i nekoliko desetaka posto u odnosu na cjelokupni plan nabave.

Ministar Damir Krstičević na predstavljanju Plana nabave MORH-a (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Godine 2022. stižu četiri posve nova Black Hawka

“Prošle godine saborski Odbor za obranu dao je jednoglasno pozitivno mišljenje na opremanje Hrvatske vojske novim helikopterima Black Hawk. Riječ je o četirima potpuno novim helikopterima koji dolaze u Hrvatsku 2022. godine, a koristit će se za vojne i civilne svrhe”, kazao je ministar Krstičević te naglasio kako su svi ti složeniji projekti – projekti nekoliko hrvatskih vlada.

Osim toga, Krstičević je istaknuo i projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona koji vodi Međuresorno povjerenstvo na razini Vlade RH, a za koji će se u svibnju dobiti konkretne ponude, dok se odluku o odabiru očekuje do konca godine. Također, spomenuo je i nastavak gradnje Obalnog ophodnog broda za potrebe Obalne straže te proces opremanja borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley.

“Prototip broda koji je isporučen Hrvatskoj ratnoj mornarici, tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama značajno je unaprijedio sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske. Krenuli smo i s procesom opremanja Hrvatske vojske borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley i taj projekt bit će dodatan poticaj hrvatskim tvrtkama da se nametnu kvalitetom i znanjem na svjetskom tržištu. Modernizaciju tih oklopnih vozila očekujemo u Đuri Đakoviću”, rekao je Krstičević.

HRVATSKA ODGOVORILA NA ULTIMATUM NATO-A I DONALDA TRUMPA: Najlošija smo članica saveza pa povećavamo ulaganja u vojsku, evo za koliko

Dragovan i Jovanović pohvalili transparetnost MORH-a

Povrh toga, ministar Krstičević kazao je kako će ove godine biti završena izgradnja smještajnih kapaciteta u vojarni 204. brigade u Vukovaru, čime će okončati projekt povratka Hrvatske vojske u Vukovar. A u potpori transformacije Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” bit će pokrenuti višegodišnji građevinski projekti.

“Pokrenuli smo izgradnju Kongresnog centra i spomen-parka, a do lipnja očekujemo dovršetak izgradnje smještajnog objekta koji će nositi ime po gradu heroju Vukovaru! Jačanje Hrvatske vojske naša je trajna misija i ta misija nema alternative”, poručio je Krstičević.

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan izrazio je zadovoljstvo nastavkom prakse MORH-a da prezentira plan nabave.

“Ne vidim razloga da i druga javna tijela rade ovakav posao na godišnjoj razini i to prezentiraju javnosti. Sigurno bi tada i svijest o transparentnosti i odgovornosti bila veća. Ulaganje dugoročno u razvoj i modernizaciju Oružanih snaga sigurno donosi uvođenje novih tehnologija, donosi dodanu vrijednost i vraća se višestruko što se tiče i novih znanja i proširivanja i jačanja spremnosti hrvatskog vojnika. Vjerujem da će svako sljedeće povećanje proračuna ići u dva smjera: to su razvoj i modernizacija, i s druge strane obrazovanje i jačanje sposobnosti Hrvatske vojske”, kazao je Dragovan.

I predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, Željko Jovanović, pohvalio je transparentnost MORH-a.

Helikopter Black Hawk UH-60M (foto: Jurica Galoić/PIXSELL)

Ovogodišnji financijski plan – 5,33 milijarde kuna

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov, kazao je kako ga izuzetno veseli kada hrvatskog vojnika opremaju i hrvatski proizvođači.

“S obzirom na to da su ljudi najvažniji, naša zadaća je omogućiti im najbolju obuku i opremu, kako bismo ih osposobili za uspješno obavljanje zadaće u različitim sigurnosnim, klimatskim i svakim drugim uvjetima. Stalna težnja je osigurati uravnotežen razvoj sposobnosti Hrvatske vojske, kako na kopnu tako i na moru, u zraku i u kibernetičkom prostoru. Ponosan sam na našu Hrvatsku vojsku koja se iz godine u godinu uspješno razvija te provodi svoje zadaće u operacijama, misijama i aktivnostima, obuci i vježbama, a posebice u pomoći civilnim institucijama i građanima kad god zatreba”, kazao je general zbora Šundov.

Predstavljajući Plan nabave za 2020. godinu, brigadir Devčić najavio je potpisivanje 39 ugovora u vrijednosti oko 457 milijuna kuna s 30 gospodarskih subjekata potkraj veljače. Osvrćući se na realizaciju Plana nabave u 2019. godini, kazao je kako je zaprimljeno 1199 zahtjeva za ugovaranjem, a sklopljeno 1130 ugovora. Financijski plan MORH-a za ovu godinu, rekao je, iznosi nešto više od 5,33 milijarde kuna i 264 milijuna kuna je veći u odnosu na prošlu godinu. U ovogodišnjem financijskom planu MORH-a, sredstva za materijalno zbrinjavanje iznose 2,275 milijardi kuna, a 65 posto od tog iznosa predviđeno je za provedbu postupaka javne nabave dok su preostalih 35 posto obveze za višegodišnje financiranje poput režijskih troškova, nabave iz prethodnih godina, operacija potpore u miru u inozemstvu…

KRSTIČEVIĆU SE ŽURI S NABAVOM BORBENIH AVIONA, A WASHINGON TIMES TVRDI: ‘Hrvatska treba Trumpovu pomoć da dobije F-16’

Povratak na Net.hr