Nakon završetka srednje škole odmah su spremni za vlastiti posao

Prirodoslovna škola Karlovac uspješno provodi projekt Mladi poduzetnici – korak po korak, kojem je cilj da mlade poduče i informiraju o mogućnostima i načinima otvaranja vlastite tvrtke vezanu uz njihovu struku. U program su uključeni i partneri iz Finske, Turske, Rumunjske i Poljske.

“Bila sam u Rumunjskoj i iskustva su izvrsna. Upoznala sam mnogo novih ljudi, vidjela kako se školuju i rade. Nadam se da ćemo ovim projektom utjecati na naše vršnjake da ne napuštaju prerano srednju školu. Osobno nakon završetka tog dijela obrazovanja planiram upisati Pedagoški fakultet i biti teta u vrtiću”, otkrila je 16- godišnja Santina Smajić, učenica Prirodoslovne škole Karlovac.

Uključeni su i partneri iz Finske, Turske, Rumunjske i Poljske, čiji profesori i učenici do petka borave u Karlovcu. Posljednje dvije godine zajedno rade na tome da mlade poduče i informiraju o mogućnostima i načinima otvaranja vlastite tvrtke vezanu uz njihovu struku, a sve sa ciljem i da se smanji stopa preranog napuštanja srednjoškolskog obrazovanja.

‘Sve je kao pravo, samo su nam proizvodi virtualni’

Projekt vrijedan 110.000 eura ostvaruje se u sklopu Nacionalne agencije za mobilnost i programe Europske unije. Njime su Karlovčani zajedno sa partnerima pokušali odgovoriti na jedno od gorućih pitanje EU kako smanjiti stopu napuštanja obrazovanja, posebno srednjoškolskog. Njihov je odgovor bio animiranje i informiranje učenika o čarima poduzetništva. Točnije, stotinjak učenika iz pet zemalja u dvije godine trajanja projekta treba naučiti sve korake potrebne za otvaranje vlastite tvrtke.

Karlovčani su tako pokrenuli virtualnu tvrtku pod nazivom Life time recycling, koja se bavi proizvodnjom kontejnera za recikliranje smeća u unutrašnjem prostoru.

“Sve je kao pravo, samo su nam proizvodi virtualni, nemamo ih u stvarnosti. Čak smo napravili čitave modele kako to mora izgledati, a učenici su ih još izradili iz papira da vidimo kako bi to izgledalo. Danas će biti predstavljeno pet takvih tvrtki”, objasnila je voditeljica projekta Ivana Colarić.

Rizici poslovanja

Dodaje i da do kraja projekta, koji će ove godine završiti u Turskoj, treba pripremiti evaluaciju s kojim bi se rizicima i problemima mogle naći tvrtke mladih na tržištu. Međusobnom suradnjom otkrili su i da se tvrtka zbog spore administracije najduže otvara u Rumunjskoj, najbrži su po tom pitanju Finci.

Povratak na Net.hr