NAKON TRAGEDIJE U ČAKOVCU OGLASIO SE I STRUKOVNI SINDIKAT: / 'Već godinama upozoravamo na nedostatak medicinskog osoblja'

Sindikat medicinski sestara i tehničara nakon tragedije u čakovečkoj bolnici upozorio je kako godinama traže povećanje broja zaposlenih u bolnicama te upisnih kvota u školama,

1.10.2020.
15:47
Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara priopćenjem se oglasio povodom tragičnog slučaja u čakovečkoj bolnici. Ondje je u utorak zbog pogreške medicinske sestre preminuo 62-godišnji pacijent koji je došao na hemodijalizu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ponovili zahtjeve

"Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara povodom tragičnog događaja u Županijskoj bolnici Čakovec izražava najiskreniju sućut obitelji preminulog pacijenta. Sindikat već godinama naglašava i upozorava kako nedostaje veliki broj medicinskih sestara i medicinskih tehničara, a najnovije istraživanje Ministarstva zdravstva ukazuje na nedostatak četiri do pet tisuća medicinskih sestara i medicinskih tehničara. No taj broj zasigurno je i puno veći jer je istraživanje Ministarstva zdravstva rađeno prema pravilnicima o sistematizaciji ustanova koji nisu u potpunosti usklađeni s Pravilnikom o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Isto tako, Sindikat niz godina traži povećanje upisnih kvota u škole za medicinske sestre, traži da se struka proglasi deficitarnom, kao i da se uvede stipendiranje mladih koji će se odlučiti za ovaj častan i požrtvovan poziv te određeni vid stambenog zbrinjavanja, a sve zbog velikog manjka medicinskih sestara i medicinskih tehničara. No, za navedeno, nažalost, do sada nije bilo sluha u nadležnim institucijama, počevši od Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te se očito krene govoriti o gorućim problemima tek kada se dogodi ovakva tragedija."

Dodatni pritisak

"U trenutnoj situaciji kada smo suočeni s epidemijom covida-19, medicinske sestre i medicinski tehničari, kao i ostali radnici u sustavu zdravstva nalaze se pod dodatnim pritiskom i velikim opterećenjem, koliko psihičkim, toliko i fizičkim, te je potrebno hitno krenuti rješavati probleme koji utječu na funkcioniranje i organizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava. S obzirom na ovu tešku i tužnu situaciju pozivamo javnost i medije da se suzdrže od javne osude te molimo da se pričeka kako bi nadležne institucije utvrdile sve činjenice ovog nesretnog događaja", poručili su iz Sindikata.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali