PAD OD 26,2 POSTO

NAKON ŠTO JE PIVAC KUPIO KRAŠ, DIONICE SU – DRASTIČNO POTONULE: Cijena vrijednosti pala na samo 775 kuna

Najveći promet, 1,6 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Kraša, čija cijena je potonula 26,2 posto, na 775 kuna

Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak prijepodne indeksi bilježe blage promjene u odnosu na petak, ali uz različite predznake, a u fokusu invetitora je dionica Kraša, koja je i najveća gubitnica, s padom cijene za više od 26 posto.

Crobex indeks bio je oko 11 sati u minusu blagih 0,02 posto, na 2.002 boda, prekinuvši tako 7-dnevni pozitivni niz. Istodobno, Crobex10 ojačao je 0,11 posto, na 1.186 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3,3 milijuna kuna, što je otprilike 14 milijuna manje nego u petak u isto doba. Najveći promet, 1,6 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Kraša, čija cijena je potonula 26,2 posto, na 775 kuna.

PIVAC NAKON KUPOVINE KRAŠA: ‘Nije bilo nikakvih zakulisnih igara’; Otkrio je jedini način kako tvrtka može ići naprijed

Braća Pivac i kupovina dionica od Kraševih radnika

Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili su u subotu ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica, čime je MI Braća Pivac stekla kontrolni dionički paket u Krašu, priopćila je ta tvrtka. MI Braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP-a, odnosno od malih dioničara-Kraševih radnika, 276.441 redovnu dionicu, koje predstavljaju 18,44 posto temeljnog kapitala Kraša.

Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238,1 milijuna kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca. Iz Kraša su jutros izvijestili da je Kraš Esop otpustio 276.441 redovnu dionicu.

Ta dionica u fokusu je ulagača od 9. rujna, kada je najveći pojedinačni dioničar s udjelom od oko 30 posto, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje, ponudivši 430 kuna za dionicu. U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, koja sad ima gotovo 26 posto udjela.

I ON JE ŽELIO PREUZETI KRAŠ: ‘Od početka su nas upozoravali na sinkronizirano djelovanje, a ovo potvrđuje spekulacije

Kako stoje dionice HT-a, Adrisa i Varteksa

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, kojom je ostvareno 360 tisuća kuna. Cijena joj je porasla 0,59 posto, na 170 kuna. Znatniji promet ostvaren je i povlaštenom dionicom Adrisa, 301 tisuću kuna, a cijena joj je pritom pala 0,4 posot, na 497 kuna.

U mirnom trgovanju najviše je poskupjela dionica Varteksa, za gotovo 7 posto, na 18,5 kuna, no uz skroman promet od svega 5.550 kuna.

Povratak na Net.hr