'NEMA NEKOG PRAVILA'

NAKON SINOĆ, SVE SU OČI OPET UPRTE U SEIZMOLOGE: ‘Ništa ne upućuje na to da će biti jakih potresa, ali oni nisu isključeni’

Tomislav Fiket o zagrebačkom potresu: ‘Samo je uznemirio građane jer je bio dosta jak, bio je jedan od jačih, od lipnja prošle godine u principu nije bilo takvih magnituda’

Nakon sinoćnja tri umjerena potresa, od kojih je jedan zabilježen na području Zagreba, seizmolog Tomislav Fiket rekao je danas za HRT da ništa ne upućuje na to da će biti jakih potresa. Međutim, upozorio je da ni oni nisu isključeni. “Nema nekog pravila”, zaključio je Fiket.

Istaknuo je da su sinoćnji potresi povezani u smislu općenitog gibanja tektonskih ploča, ali ne u smislu da jedni druge “vuku”.

“To je posljedica gibanja tektonskih ploča, podvlačenja afričke ploče pod euroazijsku, ali nisu povezani u smislu da je, na primjer, petrinjski potres trigerirao zagrebački”, rekao je Fiket.

Sinoćnji potres u Zagrebu je bio jedan od jačih

Fiket tvrdi kako je realno za očekivati da će potresa biti, iako je teško prognozirati kakvi će biti. Nakon potresa u Zagrebu ne očekuju štete.

“Samo je uznemirio građane jer je bio dosta jak, bio je jedan od jačih, od lipnja prošle godine u principu nije bilo takvih magnituda, tako da su se ljudi malo uznemirili”, dodao je.

HRVATSKA SE NOĆAS TRESLA JOŠ DVA PUTA: Potresi su bili slabiji, ali su uznemirili građane: ‘Jako drmanje uz užasan zvuk tutnjave’

POTRES U ZAGREBU, EPICENTAR KOD MARKUŠEVCA: Magnituda 3,1 po Richteru, trajalo je nekoliko sekundi

Povratak na Net.hr