Play ponuda

PLAMENI JAZAVAC I NILSKI KONJ - A SADA KENNEDY, HRUŠČOV, STOJADINOVIĆ..: / Povjesničar otkriva što se krije iza ovih usporedbi

Nakon plamenog jazavca, nilskog konja i herojskog zeca, premijer Plenković i predsjednik Milanović inspiraciju za međusobnu komunikaciju pronašli su u povijesnim ličnostima.

30.4.2021.
7:00
Play ponuda

Krenulo je s plamenim jazavcem, a razvilo se kasnije u licemjera, šmrkavca, nilskog konja, ružnog i prljavog, štetočinu, iskompleksiranog lažljivca, herojskog zeca i balavca. Mali je to dio diplomatske komunikacije između predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

No, predsjednik Milanović je, izgleda, pronašao novu inspiraciju - povijesne ličnosti. Sebe smatra JFK-om, a Plenkovića Nikitom Hruščovim. Potom je premijer bivše predsjednike Mesića i Josipovića usporedio s Henryjem Kissingerom, a nakon toga u cijelu priču uvedeni su i Milan Stojadinović i Plenkošenko.

Hruščov i Kennedy

"On je Hruščov, ja sam Kennedy. Je li to jasno? Nitko nije idealan, ali ne bih bio Hruščov", rekao je prije pet dana predsjednik. Milanović je, dakle, američki predsjednik, a Plenković je premijer Sovjetskog Saveza. Smješteni su u vrijeme kubanske raketne krize, najozbiljnije konfrontacije između SAD-a i SSSR-a iz doma Hladnog rata. Hruščov je na Kubu uspio iskrcati 43 tisuće crvenoarmejaca i nuklearne rakete mimo znanja američkih obavještajaca.

"Hruščov je bio taj koji je popustio. Kennedy je u svom vođenju krize uspio da se ostvari velik dio rezultata, da se Sovjeti povuku, da ispadne pobjednik, ali nije uspio postići to da Kuba prestane biti komunistička ili pod Castrovom vlašću, i evo nas 50 godina kasnije, Castrovi čak i kad nisu na vlasti zapravo vladaju Kubom", pojasnio je povjesničar Tvrtko Jakovina za RTL Direkt.

"Hruščov nije bio najgori od sovjetskih lidera, ali u konkretnom slučaju kubanske raketne krize, on je bio odgovorniji za to što je svijet došao na minutu od nuklearne kataklizme", rekao je Jakovina.

Image
MILANOVIĆ: /

'Što je Plenković u induciranoj komi? Ja sam Kennedy, a on je Hruščov. Kaj se smiješ?'

Image
MILANOVIĆ: /

'Što je Plenković u induciranoj komi? Ja sam Kennedy, a on je Hruščov. Kaj se smiješ?'

Henry Kissinger

Nedugo nakon predsjednikove izjave, točnije, prije dva dana. premijer je rekao kako ga "ne zanimaju nikakve prakse naših Kissingera tipa Mesića, Josipovića i sličnih".

Henry Kissinger bio je savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost i državni tajnik za vrijeme Nixonove i Fordove administracije, a danas ga se pamti kao jednog od važnijih diplomata 20. stoljeća. Kissinger je upamćen i kao osoba odgovorna za pokolje u Kambodži i podržavanje autoritarnih režima.

"I Mesić i Josipović su bili oni koji su dobili većinu glasova svoga naroda i postali šefovi država. U tom smislu, usporedba s Kissingerom zapravo nije do kraja fer. Kissinger bi bio usporediv, iako to sad zvuči 'sacreligious', s hrvatskim ministrom vanjskih poslova, ali bolje da o tome ne govorimo", rekao je Jakovina.

Milan Stojadinović

"To je ruganje s ljudima koji su radili taj posao, Plenković je bio jedan mali, običan diplomat. Što je on, hrvatski Milan Stojadinović. Da ga usporedim s Milanom Stojadinovićem", rekao je jučer Milanović.

Milan Stojadinović bio je predsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije u drugoj polovici 30-ih nakon atentata na kralja Aleksandra. Za vrijeme Drugog svjetskog rata prognan je iz zemlje, a kasnije je u Argentini surađivao s Antom Pavelićem. "On se dodvorava krajnjoj desnici. Pa nije on uzalud spomenuo Stojadinovića danas. Razumijete", odgovorio je ubrzo Plenković Milanoviću.

Povjesničar i političar Zlatko Hasanbegović rekao je da je Stojadinović bio jedan od najvještijih i najlucidnijih srpskih političara u 20. stoljeću te da predsjednik nema što povezivati s premijerom. "Da bilo što zna o srpskoj i jugoslavenskoj političkoj povijesti u 20. stoljeću, onda bi shvatio da je on time potpuno neopravdano, po mom dubokom uvjerenju kojeg mogu elaborirati satima, nezasluženo izrekao kompliment gospodinu Andreju Plenkoviću", rekao je Hasanbegović.

Predsjednik Milanović i danas je povezao Plenkovića i Stojadinovića rekavši da imaju "isti stil". "Pogledajte malo govore Milana Stojadinovića, u Čačku", objašnjavao je Milanović, a na pitanje je li sljedeći Nikola Pašić, predsjednik je odgovorio niječno. "Pašić je bio vrhunski političar, srpski, ali vrhunski. Ovo su mustre svoje vrste".

"Mnoge od ovih usporedbi su inteligentne i njih bi se moglo analizirati. Ono što je pomalo žalosno jest da hrvatskih političara 21. stoljeća, s kojima će se neki budući hrvatski političari moći uspoređivati, neće biti", rekao je Jakovina.

Aleksandar Lukašenko

"To je Plenkošenkova zasluga, nered", rekao je Milanović. Ovdje tek ostaje za pretpostaviti da je predsjednik mislio na bjeloruskog diktatora koji hoda s Kalašnjikovim i umjesto mjera protiv korone preporučuje saunu i votku, Aleksandra Lukašenka. Ili se radi o poveznici premijera i prve premijerke Ukrajine, Julije Timošenko.

Play ponuda
Play ponuda