NAKON OSTAVKE ZBOG AFERE KUĆICE, VODITELJA ZAGREBAČKIH GROBLJA ČEKA NOVA FOTELJA: / 'Govori se da će biti zamjenik u Zagrebparkingu'

Nakon što je, vjerojatno pod pritiskom zbog afere s kućicama na Mirogoju, voditelj podružnice Gradska groblja Patrik Šegota dao ostavku,

13.11.2020.
16:02
Emica Elvedji/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dosadašnji voditelj podružnice Gradska groblja u Zagrebačkom holdingu, Patrik Šegota, početkom ovoga tjedna podnio je ostavku na tu dužnost nakon afere na zagrebačkom groblju Mirogoj s natječajem na kojem su, navodno preko veze, dodijeljene koncesije za zemljišta na kojima se postavljaju kućice za prodaju cvijeća i svijeća. No, neki su, poput nezavisnog zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renata Peteka, bili uvjereni da Šegota neće dugo "ostati na cesti".

"Uvijek će (se) pronaći neko mjesto savjetnika, neko mjesto koje je malo skrivenije. Tako da sumnjam da će biti drugačije sa Šegotom", kazao je Petek u prilogu emisije Provjereno Nove TV.

Četiri tvrtke s istom adresom i identičnim ponudama

I čini se da je bio u pravu. Name, kako je za Provjereno rekao anonimni sugovornik, u Holdingu se raspravljalo o tome da će Šegota "biti pomoćnik u Zagrebparkingu". Međutim, problem je nastao - kaže isti izvor - jer Zagrebparking ima strogu sistematizaciju radnih mjesta.

Kada je novinarka Nove TV upitala Milana Bandića čeka li Šegotu nova fotelja (jer ovaj je sâm napisao na Faceboooku da ide na novu dužnost), gradonačelnik Zagreba kratko je odbrusio: "Ne budete me dobili. Hvala lijepa."

Javni poziv za spomenute kućice, koji je otvorio aferu zbog koje se Šegota povukao s mjesta voditelja Gradskih groblja, trajao je četiri dana, a koncesije su dobile četiri tvrtke s ponudom identičnom u lipu, od kojih su tri osnovane istoga dana, a četvrta dan kasnije. K tomu, sve četiri s istom mail-adresom

"To ćete morati direktora groblja nazvati, ne znam vam ja ništa", kazao je reporterima Provjerenog vlasnik jedne od tvrtki koje su dobile koncesiju i time dogovorio i više nego što je rekao.

Šegotina sestra u nadzornom odboru

Sam Šegota kazao je da vlasnike četiriju tvrtki, osnovanih tek dva tjedna prije javnog poziva, ne poznaje niti ih je ikada vidio. Također je rekao da nema ništa s tim što će zakup zemljišta plaćati 3510 kuna mjesečno, iako su po pozivu bile dužne kupiti te montažne kućice. Da stvar bude zanimljivija, te su tvrtke dale novac za kućice, a na koncu u njima uopće ne rade. Radi tvrtka Veline Oršolić, sestre poznate klizačice i Bandićeve simpatizerke Idore Hegel. Oršolić kaže da radi do 2. studenog, a Šegota – tri mjeseca. Ona kaže da je kućicu zakupila od groblja, a Šegota da je zakupila od tvrtki koje su pobijedile na natječaju - kaže se u prilogu Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Šegota je uvjeravao kako su tvrtke koje su pobijedile u javnom pozivu kupile kućice, ali ekipa Provjerenog kontaktirala je tvrtku koja je kućice izradila i postavila na Gradskim grobljima. Tamo su kazali kako ovi uopće nisu kupci, već sasvim peta tvrtka, Granex 1 iz Varaždina, koja ima samo jednog zaposlenog. A kućice su naručene i prije javnog poziva.

Novinari Provjerenog doznali su da je Granex1 vlasnica još jedne tvrtke – Prigorac građenje, a ta je, pak, na Mirogoju izvodila radove sanacije kanalizacije i asfaltiranja cesta u vrijednosti većoj od 1,3 milijuna kuna. Povrh svega, u Nadzornom odboru te tvrtke sjedila je Anamaria Šegota, sestra Patrika Šegote.

Zbog jednog papira odbijena joj ponuda

S druge strane, na natječaju nisu prošle tvrtke kojima svaka kuna kruh znači.

"Razočarana sam. Predala sam papire, a nedostajao mi je papir od Holdinga da nisam ništa dužna i radi toga je odbijena moja ponuda", kazala je za Novu TV cvjećarka Dina Ćutić koja je na natječaju dala ponudu od 3500 kuna za jedan objekt. Stoga se s pravom pita: "Kako je moguće onda da baš četiri različite firme daju ponudu od 3510 kuna?"

Ni prodavačica svijeća Sanja Mamek nije prošla na natječaju jer u četiri dana koliko je trajao javni poziv, nije uspjela prikupiti svu potrebnu dokumentaciju. "Zato jer je gradskom poglavarstvu trebalo četiri dana da provjeri jesam li ja stvarno uredni platiša", kazala je.

"Kad je nešto javno onda je javno. Onda ne možete reći 15. u podne zatvaramo, a 16. ćemo mailom javiti najboljem ponuđaču. To ne prolazi ni kod djece od 15 godina jer i oni već toliko razumiju. Tako da ne znam drže li nas sve za kretene ili su stvarno mislili da će to proći ispod radara", kaže cvjećarka Katarina Petranović, čija tvrtka također nije prošla na natječaju.

'Šegota nas je potpuno izolirao'

Cvjećari i svjećari moji rade na Mirogoju opisuju kako ih je Šegota nekim svojim potezima naprosto "izolirao". Primjerice, sve je ogradio stupićima i pomaknuo autobusnu stanicu pa se ljudi koji dolaze na groblje više ne mogu zaustaviti kraj cvjećara.

"Tu se (na groblje) dolazi oko 7 ujutro i bude se do 7 navečer,, ali sad odemo u 3 ili 4 sata popodne jer nemamo što raditi. Nema nikoga. Tu ste sat, dva i onda mrtvilo, ništa", kaže cvjećar Davor Jović.

"Jednostavno nas je potpuno izolirao. Do prije par dana tu su bile ograde da nitko nije mogao doći. Mušterije su se čudile radimo li mi", kaže svjećarka Sanja Mamek.

Svi oni, k tomu, rade ondje sa strepnjom jer im je prije godinu dana istekao ugovor o najmu, a uplatnice za najamninu otad nisu dobili. U posljednjih pola godine otamo je otišlo troje obrtnika, a još dvoje je najavilo odlazak. Svi oni plaćaju mjesečno od 2000 do gotovo 4500 kuna za najam kućica.

'Ja vam do daljnjega nemam komentara'

Štand koji je imala Velina design je prazan pa je novinarka Nove TV nazvala telefonom vlasnicu da upita zašto je tako.

"Ja vam do daljnjega nemam komentara. Najljepša vam hvala. Ne sklapam ljudima slušalice, ali ovaj razgovor je završen. OK?", kazala je novinarki Velina Oršulić, nekadašnja zvijezda hrvatskog dancea, koja je u rekordnom roku preuzela kućice na Mirogoju

Što se tiče Šegote, on nije izašao iz stranke Bandić Milan 365, ali je dao ostavku na sve stranačke funkcije. I izgleda da mu je to najveća kazna s obzirom na informacije kako ga čeka negdje u bespućima Holdinga neka nova fotelja - kaže se na kraju priloga emisije Provjereno.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali