NAKON 25 GODINA Zastupnici se oprostili od Vladimira Seksa

Nakon cetvrt stoljeca, uz rijeci zahvale svoga Kluba i aktualnog predsjednika Sabora, Hrvatski sabor napustio je Vladimir Seks (HDZ), posto je tu njegovu odluku Sabor potvrdio u petak.

“Cijenio sam njegovu odanost nacionalnim interesima i demokratskim vrijednostima, Seksova politicka kvaliteta moze se prepoznati u mnogim zakonima, najvise u Ustavu”, istaknuo je predsjednik Sabora Josip Leko.

Predsjednik Sabora istice da politicka dugovjecnost “sasvim sigurno otvara mnoge dileme”, ali da je Seks kroz nju samo talozio iskustvo i znanje. Nadam se da ce to na najbolji nacin koristiti na novoj duznosti (savjetnika predsjednice Republike za ustavno-pravna pitanja) u korist demokratskih vrijednosti na kojima pociva hrvatsko drustvo, naglasio je Leko.

‘Mnogi ga nisu voljeli, ali su ga uvazavali’

Biranim rijecima Seksa je ispratio i njegov Klub.

Vladimir Seks zasigurno je obiljezio 25 godina hrvatskog parlamentarizma, mnogi su ga voljeli ili nisu, ali su ga uvazavali kao iznimnog strucnjaka, naglasio je Davorin Mlakar.

Seksov je rukopis, podsjetio je, na nizu kljucnih dokumenata, od Bozicnog Ustava, preko saborske Odluke o raskidu drzavnopravnih sveza s ostalim republikama SFRJ, do saborskog Poslovnika.

Vjerujem da ljudi koji su bili u Saboru od prvog saziva (30. svibnja 1990.) do danas zavreduju rijeci zahvale, jer su hrvatski parlamentarizam dizali na razinu demokratskih standarda Europe, rekao je Mlakar i pozvao kolege da se pljeskom oduze najdugovjecnijem zastupniku.

Vladimir Seks u petak nije bio u Sabornici, u koju je usao nakon prvih demokratskih izbora u proljece 1990. i ostao cak sedam zastupnickih mandata.

Tvorac Ustava

Seks je jedan je od tvoraca Bozicnog Ustava iz 1990., a upravo je on 8. listopada 1991. za govornicom u zgradi Ine u Subicevoj objavio Odluku o raskidu svih drzavno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ i time proglasio neovisnost Republike Hrvatske.

Obnasao je niz duznosti, bio je predsjednik 5. saziva Sabora, Odbora za Ustav, Nacionalnog vijeca za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i drugih saborskih tijela.

Pocetkom 90-ih kratko je bio na funkciji drzavnog tuzitelja, a potom i potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku.

Osnivac je i clan HDZ-a.

Seksa u zastupnickim klupama mijenja Tugomir Kuduz, koji je u petak prisegnuo.

Povratak na Net.hr