NAKNADA ZA SAMOIZOLACIJU JE PRENISKA: / Sever traži hitno povećanje, i to punu plaću: 'Motivirajte ih da ostanu kod kuće'

Sadašnja osnovica za izračun naknade plaće za razdoblje provedeno u samoizolaciji iznosi nešto više od 4200 kuna mjesečno.

13.3.2020.
12:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zatražio je u petak od Vlade hitno pokretanje zakonskih izmjena radi povećanja naknade za dane provedene u samoizolaciji kako bi se ljude izložene koronavirusu motiviralo da se prijave nadležnim službama.

Sadašnja osnovica za izračun naknade plaće za razdoblje provedeno u samoizolaciji iznosi nešto više od 4200 kuna mjesečno. Sindikat pak traži da se dobiva stopostotna naknada plaće kao u slučaju ozljede na radu.

Sadašnja je naknada preniska i demotivirajuća zbog čega bi pojedini građani mogli prešutjeti izloženost koronavirusu ili "još malo pričekati" prije nego li se odluče prijaviti nadležnim službama, upozorio je Sever u otvorenom pismu premijeru.

'Motivirajte izložene građane da ostanu kod kuće'

Smatra da se građane, izložene koronavirusu, treba motivirati da ostanu kod kuće.

Stoga sindikat traži da Vlada hitno pokrene izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kojim je uređeno pravo i iznos naknade za razdoblje samoizolacije.

Povećanje naknade svakako bi bio dobrodošao i nužan postupak vlasti za koji vjerujemo da bi ga poduprli i oporba i cijela javnost. Donošenje takvih zakonskih izmjena po hitnom postupku ne bi bio politikantski, nego domoljuban čin, a u Hrvatskome bi saboru, uvjereni smo, dobilo jednoglasnu potporu, neovisno tko pripada vlasti, a tko oporbi, zaključio je Sever.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali