RAJ ZA BIVŠE DUŽNOSNIKE

NAKNADA ZA NERAD: Šestomjesečni odmor Jasne Omejec obilato ćemo plaćati!

Četvero ustavnih sudaca kojima je istekao mandat u lipnju i koji su zamijenjeni novima građane će koštati dodatnih 633.000 kuna, otkrivaju 24sata.

TEŠKO SHVATLJIVE IDEJE: Predsjednica Ustavnog suda oštro odgovorila kritičarima

Bivša predsjednica suda Jasna Omejec, suci Marko Babić, Duška Šarin i Slavica Banić odlučili su iskoristiti pravo na punu plaću šest mjeseci nakon isteka mandata, a zatim će još šest mjeseci primati pola plaće. Omejec će, tako, dobiti još 124.788 kn (za šest mjeseci), Šarin oko 175.000 kn, Babić cca. 168.000 kn, a Banić 166.000 kn (svi u godina dana).


Za šest mjeseci nerada dobit će 124.788 kuna

Posebno je, pritom, zanimljiv slučaj dugogodišnje predsjednice suda Jasne Omejec.  Ona je cijelo vrijeme čekala mjesto na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na Katedri za upravno pravo, gdje se i vodi kao redovna profesorica. Na fakultetu su potvrdili da je njezin mandat u mirovanju, no unatoč tome ona nije odmah počela tamo raditi. Počet će tek 1. prosinca, točno kada dobije šest punih plaća od Ustavnog suda, a u međuvremenu ne mora ništa raditi. Kako je Omejec imala plaću od 20.798 kuna, to znači da će joj porezni obveznici šestomjesečni odmor platiti 124.788 kuna!

Omejec je anonimno prijavljena Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa zbog sumnje da je koristila svoj položaj i oštetila državni proračun. Povjerenstvo je potvrdilo da su prijavu dobili, ali će o njoj odlučivati najvjerojatnije tek u rujnu. U prijavi se navodi da je Omejec odobrila i sebi i ostalim kolegama pravo na plaće, i to zadnji dan svog mandata.

Omejec: ‘Nisam kriva ja nego Pravni fakultet!’

Jasna Omejec je bila šokirana kad je čula da je prijavljena Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Kaže da nije ona ni odlučivala kada će se vratiti na fakultet, a plaće su odobrene po zakonskom obrascu od tajništva suda.

“Obavijestila sam Pravni fakultet u Zagrebu da im se stavljam na raspolaganje nakon što mi je istekao mandat. Oni, a ne ja su odlučili da se vratim na posao na fakultet tek u prosincu. Ja sam bila spremna doći i prvog dana srpnja, kolovoza, kada god bi oni to od mene tražili, jer ipak je posao na fakultetu moj kruh. Pretpostavljam da na fakultetu nemaju novca, pa su me zato odlučili angažirati tek u prosincu. Nema govora da bih zlorabila svoja prava i bila u sukobu interesa”, brani se Omejec.

NA USTAVNOM SUDU ŽELI OSTATI JASNA OMEJEC: Danas je poslala svoju kandidaturu za suca, a rok za prijave istječe danas u ponoć

Povratak na Net.hr