VLADA SMANJILA ZATEZNE KAMATE / 'Izmjenama pomažemo građanima i gospodarstvu'

11.6.2015.
8:52
PIXSELL, Patrik Macek
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlada je u četvrtak usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obveznim odnosima, kojima bi se snizile zatezne kamate građanima i gospodarstvu, što je, poručio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, prvi korak u uređenju i zakonskom tretmanu kamata.

Predloženim izmjenama, visina stope zakonskih zateznih kamata za odnose iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovaca i osoba javnog prava snizit će se sa sadašnjih 15 na 10,14 posto, a za poslovne transakcije između poduzetnika i poduzetnika i osobe javnog prava, u kojima je osoba javnog prava dužnik novčane obveze, sa sadašnjih 12,14 na 10,14 posto.

U ostalim odnosima uređenim Zakonom o obveznim odnosima (onima koji nisu odnosi iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovca i osobe javnog prava, primjerice, ugovorni odnosi u kojima barem jedna strana nije trgovac; izvanugovorni odnosi) snizit će se visina stope zakonskih zateznih kamata sa sadašnjih 12 na 8,14 posto.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je na sjednici Vlade da je Hrvatska u skupini zemalja s najvišim stopama zateznih kamata u Europskoj uniji. Najavio je da su danas predložene izmjene prvi korak u uređenju i zakonskom tretmanu kamata, čija je regulacija po njegovim riječima sada rasuta po raznim zakonima.

"Danas predloženim izmjenama žurno pomažemo građanima i gospodarstvu, a posao na sveukupnom uređenju pitanja kamata tek nas čeka", rekao je Miljenić.

Hina|Danas.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali