BILO JE SVEGA

NAJVEĆI SKANDALI U HR POLICIJI: Sjećate li se pomoćnika načelnika krim-policije koji je opljačkao čak 28 benzinskih postaja? Ima gorih slučajeva…

Da smo se uhvatili pisanja o apsolutno svim skandalima u našoj policiji, ovaj biste tekst vjerojatno čitali do sutra ujutro.

Skandali u hrvatskoj policiji, posebno u posljednje vrijeme, nisu rijetkost. Nažalost, sve smo do sada vidjeli – od načelnika službe organiziranog kriminala koji je opljačkao sef u središnjici MUP-a pokušavši potom iskonstruirati priču o nekoj senzacionalnoj pljački izvana pa do načelnika koji je kolegici rekao da će joj napraviti dijete za 50 eura.

Donosimo pregled najvećih skandala u policiji počevši s onim posljednjim koji je prenerazio svakog iole normalnog čovjeka.

‘Napravit ću ti dijete za 50 eura’

Informacija koja je jučer procurila u javnost – bivši načelnik virovitičko-podravske policije Mirko Kostelac udaljen je s posla zbog teške povrede službene dužnosti.

A razlozi iza prijave doista su uznemirujući jer ukazuju na provođenje samovolje jednog čovjeka, ali i na njegovu apsolutnu nečovječnost. U Nacionalnom sindikatu policije rekli su kako je Kostelac prijavljen, između ostalog, i zbog situacije u kojoj je jednoj kolegici, koja inače ne može imati djece, rekao da će joj za 50 eura napraviti dijete. Kad mu je jedan kolega prigovorio zbog ponašanja Kostelac mu je rekao neka bolje šuti. Nekoliko dana kasnije, policajac koji mu se usprotivio premješten je na posao 60 kilometara dalje od njegova mjesta stanovanja.

Kostelac je rekao kako je i dalje djelatnik MUP-a te da ne želi davati izjave jer za to nije ovlašten.

Serijske pljačke benzinskih postaja

U sedam mjeseci 2014. godine, bivši pomoćnik načelnika krim-policije u Vrbovcu, Hrvoje Primorac, 28 puta je opljačkao benzinske postaje na području Zagreba. Primorac je, naime, oštetio benzinske postaje za 9700 kuna jer je u 28 navrata točio gorivo u osobno vozilo te otišao bez plaćanja računa.

Djelatnici benzinskih postaja svaki su ga put prijavljivali policiji, no dugo tu ništa nije poduzimano. Primorac je tu iskoristio svoje iskustvo pa je tako i znao da policija nije dužna podnositi kaznenu prijavu u slučajevima u kojima je vrijednost otuđene robe manja od 2000 kuna. Zato su mu računi svaki put iznosili po nekoliko stotina kuna, a uvijek je mijenjao postaju koju bi pljačkao.

Kako se tada neslužbeno doznalo, Primorac ni u jednom slučaju nije bježao od djelatnika benzinskih postaja već bi im otvoreno rekao da nema novca, da neće platiti te im govorio o nekoj rupi u zakonu zbog koje mu mogu staviti soli na rep.

Na kraju je ipak dolijao pa mu se tako ovog mjeseca nastavilo suđenje zbog niza kaznenih djela krivotvorenja isprava i prijevare. Između ostalog je na sindikalne potvrde kupovao tehničku robu. Inače, kako su pisali lokalni mediji, Primorac je 2013. dobio otkaz u policiji zbog korištenja usluga zagrebačkih elitnih prostitutki.

Velika pljačka u Heinzelovoj

Dana 4. travnja prošle godine informacija o pljački središnjice MUP-a u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici odjeknula je hrvatskim medijskim prostorom. Prve infomacije glasile su ovako – nepoznati počinitelji provalili su noć prije u ured načelnika službe organiziranog kriminala, Željka Dolačkog, u zgradi MUP-a u Heinzelovoj i ukrali dva kilograma zlata i 280.000 eura. Ujutro je pronađen prevrnut provaljeni sef, a počinitelj ili više njih ušli su na drugi kat zgrade preko vanjskih požarnih stepenica.

No, nije dugo trebalo da se otkrije prava istina o ovoj, kako se na kraju pokazalo, ne tako spektakularnoj pljački.

Osamnaest dana nakon pljačke uhićen je Željko Dolački, čovjek iz čijeg je ureda nestao novac i zlato. Kako je stajalo u kaznenoj prijavi, novac i zlato bili su mu povjereni na čuvanje kao šefu službe nadležne za krim-istragu. On je to sve zadržao za sebe i potom fingirao provalu kako bi prikrio tragove.

Dolački se na početku suđenja izjasnio da nije kriv.

Odavanje informacija iz tajnih istraga

U ožujku ove godine počelo je suđenje skupini koja je optužena za trgovanje povjerljivim informacijama iz USKOK-ovih istraga. Uz nekoliko policijskih inspektora, na optuženičkoj se klupi našlo i nekoliko poduzetnika – Igor Mlinar, Rudolf Krpina i Željko Biloš, te Vlado Rajić kao organizator ove ilegalne trgovine povjerljivim informacijama, inače kum likvidiranog Vinka Žuljevića Klice. Među okrivljenicima je i Josip Petrović, konzultant MOL-a.

Tužiteljstvo u ovom procesu vjeruje kako je niz tajnih operacija propao upravo zbog odavanja povjerljivih informacija.

Jedan od okrivljenika, Željko Biloš, 2008. godine bio je povezivan s malverzacijama zemljištima u Baranji zbog čega je imao strah od istražitelja te je, kako stoji u optužnici, kupovao tajne informacije ne bi li doznao je li mu policija za petama.

Rajić je prema USKOK-ovoj optužnici organizirao prodaju povjerljivih informacija iz istraga iznimno složenih kriminalnih slučajeva, među kojima su bili i postupci protiv Milana Bandića, Ive Sanadera, Hrvoja Petrača…

Uloga Josipa Petrovića razotkrivena je nakon što su snimljeni njegovi razgovori u kojima panično pokušava doći do informacija je li na meti istražitelja, te kada su potvrđeni njegovi tajni sastanci sa slavonskim moćnicima Stipom Barišićem Moljcem i Željkom Bilošem.

Tijekom procesa je pred sudsko vijeće morala stati i nekad moćna zagrebačka županijska državna odvjetnica Željka Pokupec te objasniti svoje potpise na dokumentaciji iz 2008. godine kad je radila na mjestu općinske državne odvjetnice te pojasniti povezanost tih dokumenata s ovim procesom u kojem zastupa prvookrivljenika Vladimira Rajića.

Prostitutke na dar

U ožujku 2015. godine, zagrebačka je policija privela devetero osoba zbog sumnji da su vodile ili bile dijelom lanca prostitucije. Osumnjičenike se teretilo da su djevojke vrbovali putem društvenih mreža, prije svega Facebooka, te da su one potom pružale svoje usluge u hotelima, motelima i stanovima u Zagrebu. Nekoliko djevojaka koje su uhićeni svodnici podvodili bile su maloljetne.

I sasvim slučajno ova istraga dovela je policiju do jednog njihovog kolege. Prisluškujući telefon jednog od privedenih u ožujku 2015., autoprijevoznika Marijana K., policija je uhvatila njegov razgovor s jednim šefom prometne policije kojem je Marijan K. nudio ‘dar’ u vidu plaćenog seksa. On je spomenutom policijskom šefu prostitutku i naručio, platio njezine usluge kao i motelsku sobu u kojoj je policijski šef odmotao svoj ‘dar’.

Uskoro su, zbog ovoga, suspendirana trojica istaknutih šefova prometne policije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr