banner

KONZERVATIVNI DEFILE

NAJVEĆI MARŠ DESNICE DAN PRIJE IZBORA? Izborna šutnja za njih ne vrijedi, a cilj je jasan i ne može biti ispolitiziraniji nego što jest

Hoće li se i ovogodišnji Hod za život održati na dan izborne šutnje, baš kao što je to bilo lani?

Konzervativne udruge odgodile su ovogodišnji Hod za život. Peto izdanje marša za zaštitu života, odnosno protiv pobačaja tako nismo gledali u svibnju zbog, kako su objasnili organizatori, epidemiološke situacije.

Ove će se godine hodati “za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti bez diskriminacije” u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Sisku, Zadru i Imotskom pod geslom “Za zaštitu svakog života bez diskriminacije”.

Novi datum još nije objavljen, ali nije teško pretpostaviti kako je najizgledniji 4. srpnja – dan prije parlamentarnih izbora. Što naravno nema baš nikakve veze s epidemiološkom situacijom u zemlji – hodati se moglo prošle subote, moći će se sljedeće i tako dalje.

HODAČI ZA ŽIVOT SU UZNEMIRENI: ‘Noćas su s gradskih jarbola ukrali pet naših zastava, za to su krivi ljevičarski aktivisti’ 

Tajming nije slučajan

Izbor datuma, ako se Hod za život održi 4. srpnja, kristalno je jasan – utjecati na izbore koji će se organizirati dan nakon toga, dati još jednu priliku konzervativnim vedetama da se pokažu među građanima. Koaliciju sklopili nisu, ali mostovci i domovinci koračat će skupa u Hodu za život, a s obzirom na izbore mogao bi se tu naći i pokoji HDZ-ovac.

Najveći skup desnice već se jednom organizirao dan prije izbora – 25. svibnja 2019. godine, a dan poslije održali su se izbori za Europski parlament. HDZ je bio veliki favorit, bilo je pitanje hoće li uzeti pet ili šest mandata, no na kraju konzervativni marš nije dao rezultata. Premda je listu HDZ-a predvodio Karlo Ressler, dugogodišnji hodač, HDZ i SDP odigrali su neriješeno 4:4.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) tada se oglasilo priopćenjem kazavši kako Hod za život ne krši izbornu šutnju, a svi sudionici moraju poštovati zakonske odredbe o izbornoj šutnji. DIP je tako pokazao svu svoju raskoš anakronog nerazumijevanja izbora, izborne šutnje demokracije…

‘HOD ZA ŽIVOT’ ODRŽAT ĆE SE KAD EPIDEMIOLOŠKE MJERE TO DOPUSTE: Manifestacija se trebala odvijati kroz tri subote u osam gradova 

Neobično tumačenje DIP-a

Možete li zamisliti događaj koji bi bio više politički od defilea u kojem sudionici traže zabranu pobačaja – pitanje koje žestoko polarizira društvo, građane i same stranke. Pitanja koje je godinama središnja politička tema. Ima li većeg utjecaja na građane koji bi u miru trebali donijeti odluku (što je ideja izborne šutnje, nećemo ovdje polemizirati je li uopće potrebna) intervju, izjava ili fejsbuk status nekog kandidata (što je zabranjeno) ili tisuće ljudi u osam hrvatskih gradova koji su i prva vijest u svim medijima?

Kao kandidat na izborima tako, ako se striktno držimo pravila DIP-a, možete doći na Hod za život, ali ako medij objavi vašu fotografiju, to je kažnjivo visokim novčanim kaznama. Kada bi se ova mjera dosljedno provodila, značilo bi to da fotoreporteri moraju imati zavidno fotografsko pamćenje kako bi u gomili zapazili devetog sa Škorine liste u IX. dalmatinskoj ili 11. mostovca iz istarske izborne jedinice.

U posljednjih su 30 godina konzervativci uglavnom bili u poziciji moći, svaki je progresivni pokušaj, uz iznimku par prvih godina na početku 21. stoljeća, uglavnom zgažen u korijenu. Tako opijeni moći konzervativci niti ne pomišljaju da bi njihov marš mogao biti kontraproduktivan i izazvati reakciju lijevo-liberalnog dijela građana koji bi mogli odgovoriti izlaskom na izbore.

Povratak na Net.hr