UNATOČ UPOZORENJIMA

NAJOPASNIJA SPLITSKA ŠETNICA VRVI LJUDIMA, A MOGLA BI IM PASTI STIJENA NA GLAVU: ‘Neće na nas kamen, čega da se bojimo?’

Ovo nije prvi put da su se kameni blokovi odvojili od podloge jer je prošle godine na drugom dijelu šetnice saniran dio pokosa

U splitskoj uvali Firule padale su opasne i nestabilne stijene, no ovoga puta nije bilo opasnosti jer se radilo o kontroliranom uklanjanju dijelova koji su prijetili ljudima.

Ovo je tek početak sanacije pa bi šetnica trebala biti sigurnija pa slijedi snimanje i onda osiguravanje stijena. Kamenje se otkotrljalo u kontroliranim uvjetima, a dio stijenske mase već se odvojio te prijetio urušavanjem na šetnicu između uvala Firule i Ovčice, javlja RTL Danas.

“Sve šetnice cijeli dio naše obale je na tupini i more, jugo, tu i tamo povremeni potresi…a ima ih svake godine pomalo rastresaju ovo područje, ovo tlo. I neminovno je da ove stijene koje vise, koje su na tupini da pomalo klize”, rekao je Tonći Rađa iz speleološkog društva Špiljar.

OPASNA ŠETNICA NA SPLITSKIM FIRULAMA: ‘Te stijene teške su preko 1000 kg, nije pitanje hoće li pasti, već kada’; Grad ima objašnjenje

Stijene se ruše, a šetnica puna ljudi

Premda znakovi upozorenja stoje na sve strane i upozoravaju da su odroni mogući, šetnica vrvi ljudima.

“Pazimo malo, malo pazimo, malo se pomaknemo…provučemo se, ma neće na nas kamen neće na nas ništa, čega da se bojimo”, izjavio je za RTL Danas Splićanin Miloš Grkinić. “To se već odavno zna da je ovo opasna šetnica, ali nitko ne poduzima ništa. Ovdje se na onu stranu srrušilo već jedna ili dva puta, a sad i ovdje. Srićom nije nitko nastradao, inače bi to bilo boom”, poručio je Julian Stipišić iz Splita.

“Ovo je tribalo obnoviti pod hitno, hitno! U ovakvom stanju, ovdje su djeca, penzioneri, kolica prolaze svaki dan, evo i sad…prema tome vrlo je opasno bar da se privremeno nešto napravi, pa nek se napravi”, rekao je Splićanin Branko.

Dio šetnice se već odvojio

Inače, ovo nije prvi put da su se kameni blokovi odvojili od podloge jer je prošle godine na drugom dijelu šetnice saniran dio pokosa.

“One stijene što smo prošle godine malo niže prema POŠKU što smo obukli u mrežu i vezali sajlama, oni su sad stabilne I dobre. No pitanje je što će biti za godinu dana, za dvije godine. Dva, tri potresa I može se dogoditi da cijelo to podrčje skupa sa sajlama i mrežama padne dole”, kazao je Rađa.

Cjelokupni pokos traži kompletnu sanaciju, a pročelnik Upravog odjela za komunalno redarstvo Grada Splita, Damir Ordulj, kaže da je kompletna sanacija uvale Firule i Ovčice stvar Odjela za izgradnju. Za RTL Danas kaže da je u tijeku izrada projekta i da će on koštati milijune.

Budući da se veći dio splitske obale nalazi na sličnom trusnom području, opasnost svakodnevno vreba iznad glava prolaznika.

Povratak na Net.hr