Na vidiku rješenje za nekretnine oko kojih se godinama vode bitke

Vladajuće strukture, čini se, napokon, nakon gotovo dva desetljeća čekanja, pokazuju istinsku volju da se riješi problem stanova sa zaštićenim najmoprimcima.

6.12.2013.
21:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Podsjetimo, u proceduru uskoro ide prijedlog izmjena i dopuna Zakona o najmu koji bi trebao prekinuti borbu koju oko svake nekretnine vode po dvije obitelji. I tako regulirati problem oko 3.000 privatnih stanova u kojima zaštićeni najmoprimci žive, a vlasnici ih žele natrag, javlja HTV.

Riječ je o stanovima do kojih vlasnici najčešće do smrti nositelja prava stanovanja ne mogu doći. Stanovi koje ti stanari ne mogu napustiti jer, ističu, nemaju kamo.

Novi zakon

Umorni od višedesetljetnih pokušaja da riješe svoj zajednički problem, od prijedloga izmjena i dopuna Zakona o najmu i vlasnici i zaštićeni najmoprimci - mnogo očekuju.

Prijedlogom zakonskih izmjena određuju se uvjeti kada vlasnik stana - najmodavac može otkazati ugovor o najmu zaštićenom najmoprimcu, a to je slučaj kada najmodavac i članovi njegove obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje i zbog toga se žele useliti u svoj stan.

U tom slučaju zaštićeni najmoprimac ima pravo na osiguranje drugog odgovarajućeg stana, pod propisanim uvjetima. Uz to, predviđena je mogućnost da zaštićeni najmoprimac sam riješi to pitanje kupnjom stana uz određenu financijsku potporu države i jedinice lokalne samouprave ako kupuje stan u Programu društveno poticane stanogradnje.

Određeni rokovi

Također je predviđena mogućnost da zaštićeni najmoprimac samostalno kupi stan na tržištu uz financijsku potporu države i jedinice lokalne samouprave.

Određuju se i rokovi u kojima se treba svim zaštićenim najmoprimcima osigurati drugi odgovarajući stan, kako bi se vlasnicima stan vratio u posjed.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali