PROJEKT OD 199.000 KN

NAJBRŽI INTERNET SVIM STANOVNICIMA: Grad na sjeveru Hrvatske pronašao je način da uvede ‘mrežu’ u baš svaki kutak

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Ivanca održanoj pršle srijede vijećnici su raspravljali o uvođenju ultrabrzog interneta kojim bi se obuhvatilo cijelo administrativno područje grada Ivanca.

Cilj ovog projekta je dovođenja gigabajtne konekcije u svaki dom i zgradu, uz primjenu potpuno nove tehnologije na bazi tzv. milimetarskih radio sustava. Brzine koje se nude iznose do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, dok bi fizičke osobe imale brzinu od oko 200 Mbit/s.

Cijena priključka za građane (za brzine do 200 Mbit/s) bila bi bruto 99 kuna mjesečno, bez ikakvih ograničenja u količini podataka, uz iste brzine i slanja i primanja podataka. Ovaj projekt je Gradu Ivancu (kroz LAG Sjeverozapad) ponuđen od strane jedne irske tvrtke, uz razmjerno nisko sufinanciranje od 199.000 kuna s PDV-om, piše Varaždinski.hr.

Iako je projekt izazvao veliki interes kod većine vijećnika neki su ipak iskazali određene sumnje zbog činjenice da je riječ o stranoj tvrtci o kojoj se u Hrvatskoj jako malo zna te da se radi o sjajnom high tech projektu koji stoji neočekivano malo novca.

Gradski su vijećnici stoga zaključili da će Grad Ivanec sa spomenutom tvrtkom potpisati Sporazum o suradnji na realizaciji ovoga projekta, ali da ona od strane Grada neće rezultirati nikakvim materijalnim ni financijskim obvezama. Što znači da će Grad zatražiti da tvrtka najprije osposobi sustav i osigura isporuku usluge do potrošača, a tek nakon toga bi Grad imao opciju otkupa cjelokupne idejno – izvedbene dokumentacije za svotu od 199.000 kuna, o čemu bi se pripremio poseban ugovor.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr