ŠTO RADI PLENKOVIĆ

NAFTNI STRUČNJAK KOMENTIRAO VLADINE POTEZE OKO INA-E: ‘Mislim da to nije pošteno ni pristojno. INA više ne vrijedi taj novac’

‘Ne bi izdali nacionalni interes ukoliko bi pregovori o završetku te duge priče oko INA-e završili na način da se MOL prisili da ispuni uvjete iz prvih potpisanih ugovora’, smatra Štern

Vlada će s MOL-om razgovarati prije parlamentarnih izbora, ali uvjete mogućeg otkupa dogovarat će nova Vlada. Plenković ne otkriva gotovo ništa o otkupu, ne zna se ni koliko kompanija danas vrijedi i je li MOL uopće spreman na prodaju svojeg udjela. No, ovo je ipak tema koja je tjednima među ključnima u Hrvatskoj.

Naftni stručnjak Davor Štern komentirao je situaciju i govorio o mogućim raspletima slučaja za RTL.

‘Hrvatska javnost premalo zna’

“Mislim da ne bi bilo pošteno ni pristojno tri tjedna prije izbora sjesti i razgovarati o bilo kojoj velikoj stvari, pogotovo nekoj koja bi obvezala ovu ili iduću vladu za izdavanje velikih količina novca za nešto što je potrebno ili nije. Ja se ograđujem s ovim ili nije. Ja nisam vidio izvještaj ni procjenu vrijednosti, ne znam što je na stolu. Mislim da nije vrijeme da se vode razgovori o nečemu što je tako dugo bilo prisutno u javnosti, praćeno nizom afera, nešto o čemu javnost nije dovoljno informirana. Mi smo svi na neki način dioničari, cijela hrvatska populacija. Mislim da nije vrijeme niti imaju mandat u ovom vrijeme tako nešto napraviti”, kazao je Štern.

Upozorava da ne zna o kojoj se procjeni radi. Ista banka na tri ili četiri različita načina može dobiti različite vrijednosti.

“Zato se i dogovara na koji način prikazati vrijednost dionica. S te strane nema problema da se te cijene danas ne objavljuju. Po mom uvjerenju, nažalost INA danas ne vrijedi puno, ona ne vrijedi više od milijardu ili milijardu i 200 milijuna eura. Tko god misli drugačije, ja sam spreman ući u duboku raspravu”, kaže.

Ako netko ponudi dvije milijarde ili više, Štern kaže kako bi im prodao tih 45 posto dionica za milijardu, a onda iz toga obnavljao Zagreb ili sanirao posljedice koronavirusa.

‘Taj se novac ne može vratiti’

“INA danas ne vrijedi taj novac. Perspektiva svih naftnih kompanija u budućnosti nije tako svijetla da bi se taj novac mogao vratiti, pogotovo INA-e koja je danas puno siromašnija i lošija nego je bila 2000. godine.

Ne bi izdali nacionalni interes ukoliko bi pregovori o završetku te duge priče oko INA-e završili na način da se MOL prisili da ispuni uvjete iz prvih potpisanih ugovora. Trebali su obnoviti dvije rafinerije – nisu nijednu. Sisak je zatvoren, Rijeku definitivno treba obnoviti. Ne Hrvatska nakon otkupa dionica, nego zajedno s MOL-om. Treba dogovoriti otvaranje tržišta regije za INA-ine proizvode. Ima nekoliko stvari koje bi se dalo dogovoriti u jednom normalnom tijeku razgovora s vladom koja je tek krenula u mandat, a ne vladom koja završava mandat”, zaključio je Štern.

Povratak na Net.hr