AFERA REMORKER

VIDOŠEVIĆ NA SUDU: ‘Posvetit ću ostatak života tome da Hrvatska bude zemlja etike i morala’

Početak suđenja Nadanu Vidoševiću još je na neko vrijeme odgođen.

Naime, na današnjem pripremnom ročištu njegovi su odvjetnici tražili, i dobili, odgodu, zbog obimnosti dokaza što ih je USKOK protiv bivšeg čelnog čovjeka Hrvatske gospodarske komore predložio, ali i zbog promjene redoslijeda izvođenja tih dokaza.

Nova odgoda procesa

Za što USKOK tereti Vidoševića

Vidoševića se tereti da je iz HGK-a, kojoj je godinama bio na čelu, izvukao najmanje 39 milijuna kuna.

I dok Vidošević i dalje negira krivnju, četvero suokrivljenih na početku izbijanja afere već je priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Oni će na glavnoj raspravi protiv Vidoševića biti ispitani kao svjedoci. Među njima su Igor Premilovac, ključni akter ove afere, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz Hrvatske gospodarske komore.

Osim njih, sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK-a izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Vidošević uvjeren da će srušiti optužnicu

Vidošević je ranije govorio da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a tvrdio je i da će srušiti optužnicu u kojoj USKOK traži da mu se oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna.

Nadan Vidošević
Početak suđenja ponovno je prolongiranFoto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Kada je potkraj rujna sud potvrdio optužnicu u ovom slučaju Vidošević je priznanja svojih suosumnjičenika nazvao komičnima, ponavljajući da nije kriv te da je žrtva represivnog aparata. I danas se osvrnuo na nezakonitosti u postupku što se protiv njega vodi.

‘Želim Hrvatsku etike i morala’

“Ostatak svog života posvetit ću da Hrvatska postane onakva kakvom sam je sanjao 1989. kada sam ušao u politiku. To znači da bude zemlja morala i etike. To je moj temeljni cilj, a mislim da ću kroz ovaj proces to i uspjeti”, poručio je Vidošević.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Povratak na Net.hr