KRUŽI MISTERIOZNI SMS

NAČELNIK POLICIJE ZAVRŠIO NA ISPITIVANJU JER ISTRAŽUJE HDZ-ovca DARKA MILINOVIĆA? Odvjetnica: ‘Satima već pokušavam doći do njega, ali mi brane’

Načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar pozvan je na razgovor u sjedište Ravnateljstva policije nakon što je protiv njega stigla anonimna prijava.

U Ravnateljstvu policije potvrđeno nam je da je Podnar pozvan na razgovor kako bi se očitovao na navode iz prijave.

On je, doznajemo, na razgovor stigao u nazočnosti riječke odvjetnice Katje Jajaš, no njoj nije dopušteno da bude nazočna ispitivanju šefa ličko-senjske policije.

“U pitanju je razgovor s policijskim službenikom na kojem nije predviđena nazočnost odvjetnika”, objašnjeno nam je iz Ravnateljstva policije.

U međuvremenu su se pojavile neslužbene informacije kako je Podnar na ispitivanje pozvan jer je počeo istraživati Darka Milinovića, predsjednika Županijskog odbora HDZ-a ličko-senjske županije, člana predsjedništva HDZ-a i kandidata za župana ličko-senjskog.

Odvjetnica načelnika ličko-senjske policije Ante Podnara prosvjedovala je danas zbog navodnog kršenja ljudskih prava njezina klijenta jer joj policija nije dopustila da bude nazočna na njegovu ispitivanju, no u Ravnateljstvu policije tvrde da je čovjek pozvan na razgovor temeljem anonimnog podneska te da nije osumnjičen i da se protiv njega ne vodi nikakav postupak.

Odvjetnica: Imam pravo biti na ispitivanju; Policija: To nije potrebno

“Moj je branjenik jutros došao na poziv u Ravnateljstvo policije te je u trenutku kada je uvidio da razgovor ide u smjeru mogućeg ispitivanja po disciplinskoj ili kaznenoj odgovornosti iskoristio mogućnost telefonskog poziva da me nazove, no, kada sam došla, onemogućeno mi je da budem na ispitivanju”, rekla je Hini odvjetnica Katja Jajaš.

Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević rekla je Hini da je pokušala stupiti u kontakt s načelnikom, ali joj je u Ravnateljstvu policije rečeno da nije uhićen.

Odvjetnica Jajaš kaže da je po njezinom dolasku na ulaz Ravnteljstva došao policajac i rekao joj da Ravnateljstvo ima dovoljno iskustva za razgovore ovakvog tipa te da znaju da nazočnost odvjetnice nije nužna.

Jajaš, međutim, tvrdi da je, bez obzira na činjenicu što se ispituje načelnik policije ili bilo koja druga osoba upućena u pravne stvari, po Ustavu i međunarodnim konvencijama ljudsko pravo da na ispitivanju bude nazočan odvjetnik.

Upitana zna li da su mediji dobili anonimnu dojavu da se Podnar ispituje na okolnosti istrage vezane uz Darka Milinovića, predsjednika županijske organizacije HDZ-a u Gospiću, Jajaš je odgovorila da njoj nisu poznate okolnosti po kojima se Podnar ispituje jer je s njim obavila vrlo kratak razgovor oko 10.30 sati. Međutim, ni nekoliko sati kasnije ne uspijeva stupiti u kontakt s njim i braniti ga.

U Ravnateljstvu policije kažu da je načelnik pozvan na razgovor temeljem podneska i da njegova odvjetnica nije puštena jer on nije osumnjičen. Uobičajena je procedura da se u takvim situacijama obavi razgovor, kažu u policiju, navodeći kako im nije poznato zbog čega načelnik misli da je osumnjičen.

Među novinarima kruži SMS poruka da ga ispituju zbog Milinovića

Vezano uz taj slučaj među novinarima se počela širiti SMS poruka koju potpisuje predsjednik Leader mreže Hrvatske Milan Medić, a u kojoj se navodi da “načelnika policijske uprave Ličko-senjske (koji vodi istragu o kriminalu Darka Milinovića) drže u policiji u Zagrebu i ne dopuštaju njegovoj pravnici da bude na saslušanju. U SMS -u piše također da se pravnica boji da ga muče i moli se pomoć novinara.

Milinović je rekao Hini da je upoznat s time da se njega dovodi u vezu s ispitivanjem načelnika, ali da prema informacijama s kojima on raspolaže, policija istražuje učestale prijave blogera Mire Matijevića o krimininalu unutar te policijske uprave na čelu s Podnarom.

Prema neslužbenim podacima, prošlih je dana u ličko-senjskoj policiji proveden nadzor, a Gospićem se širi priči o mogućem smjenjivanju načelnika Podnara.

Podnar je napustio Ravnateljstvo policije oko 13.55 sati, a prema riječima njegove odvjetnice rekao je da ne smije govoriti o sadržaju razgovora u Ravnateljstvu policije.

Još jedan ličko-senjski policajac putem odvjetnice zatražio zaštitu javnosti

Nakon što je odvjetnica Katja Jajaš upozorila u četvrtak da su njezinom klijentu, načelniku ličko-senjske policije Anti Podnaru prekršena prava jer je ispitan u Ravnateljstvu policije bez njezine nazočnosti, zaštitu javnosti putem iste odvjetnice zatražio je i ličko-senjski policajac Marko Došen, tvrdeći da se na njega vrši pritisak da prizna nešto što on nije učinio.

Odvjetničku pomoć Došen je zatražio nakon što su ga u prostorijama ličko-senjske policije ispitali policajci koji nisu iz njegove uprave, navodno ga prisiljavajući na priznanje, rekla je Jajaš Hini.

Upitana jesu li te prijetnje povezane s ispitivanjem Podnara u Zagrebu, Jajaš je rekla da ona zaista ne zna na što se odnose te prijetnje. „Meni je sada najvažnije da pružim zaštitu policajcu Došenu, a budući da sam ja u Zagrebu, a on u Gospiću, čini mi se najboljim rješenjem za mojeg klijenta o tome informirati javnost putem Hine“, rekla je odvjetnica Jajaš.

Odvjetnica kaže kako joj je Došen rekao da ne zna kuda krenuti i što bi mu se moglo dogoditi jer je, tvrdi, doživio pritisak kako bi priznao nešto što nije učinio. Došen kaže da je svoje tvrdnje spreman podvrgnuti poligrafskom ispitivanju. (Hina)

 

Povratak na Net.hr