DRAMA U KOLINDINOM KRAJU

NAČELNIK PODNIO OSTAVKU I ZBRISAO RADITI NA KRUZER: Općina Jelenje ostala obezglavljena, napustila je i zamjenica načelnika

Općina Jelenje u vrlo je kratkom roku ostala u potpunosti obezglavljena. Podnijeli su ostavke i napustili je i načelnik i njegova zamjenaica (HDZ) uoči donošenja godišnjeg proračuna, piše Jutarnji list.

Načelnik općine Jelenje Ervin Radetić podnio je neopozivu ostavku na svoju funkciju i dan nakon toga krenuo iz opatijske luke na put u SAD-a na ekskluzivnom kruzeru na kojem se zaposlio kao brodski liječnik.

Ne bi to bilo toliko kritično da općina, koja se inače nalazi u kraju iz kojeg dolazi predsjednica Republike Grabar-Kitarović, u to vrijeme nije ostala ostala i bez načelnikove zamjenice Ane Linić Faragune. Ona je svoje napuštanje općine pravdala lošim zdravljem, a u svojoj poruci koju je objavio na internetskim stranicama mjesta djelomično istim je razlogom i svoju ostavku pravdao sam načelnik.

No, on je pritom dodao i egzistencijalne potrebe te čitav niz političkih pitanja, od toga da Općina nije uspjela izgurati njegove strateške projekte, poput rekonstrukcije škole u Dražicama i studentskih stipendija, do medijskih pritisaka, pri čemu je prozvao mnoge, lokalne PGS-ovce i njihov portal Naše Jelenje, bivšeg načelnika, vodstvo dobrovoljnog vatrogasnog društva… Uz to je spominjao i bivšeg načelnika inače iz redova PGS-a protv kojeg j epdigao nekoliko kaznenih prijava.

Vatromet za predsjednicu

Radetić, inače estetski kirurg i otac dvoje djece, na vlast u Jelenju došao 2013. Upućeni u političke prilike u Jelenju kažu da je Radetić oduvijek naklonjen HDZ-u – bio je jedan od osnivača te stranke u općini, a kada je predsjedničke izbore osvojila Grabar-Kitarović,organizirao je vatromet u svome dvorištu.

PGS-ov općinski vijećnik Robert Maršanić postavlja pitanje kako je načelnik sa zdravstvenim problemima uspio dobiti posao na brodu. Pritom ističe da je općinu napustio u vrijeme kada je potrebno donijeti novi proračun.

Konfliktna osoba ostavila financijske probleme

“On je konfliktna osoba, uspio se u tri i pol godine posvađati s DVD-om, Planinarskim društvom Obruč, Kulturno-umjetničkim društvom Zvir koje je najjače i najvažnije na području cijele Grobnišćine… Zahvaljujući njemu, Jelenje nije ušlo u riječku urbanu aglomeraciju koja je sada dobila 50 milijuna eura, od čega će ravnomjerno profitirati sve općine koje su ušle. On je tvrdio da je to bezveze, da će samo Rijeka dobiti novac, ali pokazalo se da nije tako. Obećavao je da će, umjesto toga, povući sredstva iz fondova EU za projekte u Jelenju. Od toga nije bilo ništa. Proračun od 22 milijuna kuna u rebalansu smo morali rezati za čak 5 milijuna kuna. Tome je, doduše, kumovalo ukidanje brdsko-planinskog statusa, ali znalo se da će se to dogoditi.

Zbog duga HEP-u isključena je struja Boćarskom domu u Dražicama, komunalno društvo je u dugu četiri milijuna kuna, a što je on napravio? Osnovao novo komunalno društvo kao j.d.o.o. Prema informaciji od prije mjesec dana, na računu Općine bio je samo 27 tisuća kuna”, priča Maršanić dodajući kako strahuju što će dalje biti.

Povjerenik na snazi

Zbog izvanredne situacije u Jelenju, Vlada je na svojoj prvoj sjednici imenovala povjerenika Zdenka Holenka koji bi trebao voditi općinu do redovitih izbora u svibnju 2017. godine.

“Po zakonu, proračun mora biti predložen do 15. studenoga. Povjerenik uopće ne može predlagati proračun, već donosi odluku o privremenom financiranju. Moram se upoznati sa svime što se događa u Jelenju, a o svemu ću zatražiti mišljenje Ministarstva uprave, jer ovaj je slučaj specifičan i puno je toga s pravnog stajališta nejasno”, kazao je Zdenko Holenko, voditelj Službe za opću upravu u Uredu državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji, s dugogodišnjim iskustvom u struci, a koji ne pripada ni jednoj stranci. Dodaje kako ne vjeruje da bi s ičim trebalo biti problema, ali da treba vidjeti kojim će se putem stvari odvijati.

Povratak na Net.hr