Sramota!

NAČELNICA TOVARNIKA: ‘Ako dođe novi val izbjeglica, možemo samo dići ruke. Jer država nam još duguje novac’

Unatoč najavama kako Hrvatskoj prijeti novi val izbjeglica s istoka, to se zasad vjerojatno neće dogoditi u istom opsegu kao lanjskog rujna, no Općina Tovarnik još vuče probleme zbog prošlog vala.

MUP tvrdi kako je granica Hrvatske i Srbije dobro čuvana i teško da je itko može neprimijećen prijeći. Policijski helikopter stalno nadlijeće područje, koje je nakon žetve uglavnom brisani prostor, a kamere i policijske patrole na svim prilaznim cestama obavlju svoj posao.

STRAH OD IZBJEGLICA: Umjesto žice i ograde, MUP se odlučio za sofisticiraniju zaštitu državne granice

‘NEMA RAZLOGA ZA STRAH’: Orepić uvjerava da nam ne prijeti val migranata, ali ipak ima ‘soluciju B’

Ruža Veselčić Jakovčić, načelnica Općine Tovarnik, koja je lani svjedočila izbjegličkom valu, kaže da mještani koji rade na njivama uz granicu ponekad vide ilegalne migrante, ali to policija odmah rješava, prenosi Glas Slavonije.

“U centru sela nismo vidjeli migrante” – kaže općinska načelnica, koja ne krije nezadovoljstvo situacijom na krajnjem istoku Hrvatske. Država je, naime, Tovarniku ostala dužna 50-ak tisuća kuna troškova za lanjsko zbrinjavanje izbjeglica, što možda ne izgleda puno, ali je značajno za tako malu općinu.

“Bivši ministar (Ranko Ostojić, op. a.) rekao je da će svi troškovi biti plaćeni. Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje smo predali zahtjev, i to je otišlo u Zagreb, ali nismo nikada ništa dobili. I ne nadamo se više, ne mora nitko ni platiti”, rezignirana je načelnica.

Ne možete biti imuni na jad i muku, ali…

“Mi smo zaboravljeni ovdje. Ako slučajno opet krene masa, možemo samo dići ruke i poslati ih u Zagreb. Tamo neka njihove parkove okupiraju… Ne možete biti imuni na njihov jad i muku, ali što da radimo? Nemamo ni ljudstva, ni financija, ni smještajnih kapaciteta, ništa nemamo.

Masa tih autobusa je prolazila, ceste su nam uništene, a nikada nam nije nijedan projekt prošao. I gdje god da predamo projekt – ministarstvima graditeljstva ili ruralnog razvoja – nikada ne prođe ni jedan. A projekti su dobro napisani, uvijek prođemo inicijalnu provjeru, ali ništa”, žali se načelnica Tovarnika te rezignirano zaključuje: “Da nije bilo izbjeglica, ne bi ni čuli za Tovarnik”.

Na pitanje je li netko iz Tovarnika zaposlen u centru za azilante, koji je aktualni tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić otvorio netom prije parlamentarnih izbora, načelnica Tovarnika kaže kako centar, koji je sagrađen uz samu granicu, nije još ni počeo raditi.

Povratak na Net.hr