NISKE CIJENE DIKTIRAJU IGRU

NA ŠTETU NAŠIH RAFINERIJA: MOL će više crpiti hrvatsku naftu, ali je prerađivati u Mađarskoj

Zbog najvećeg pada cijena nafte u proteklih deset i više godina, mađarski MOL smanjit će investicije u četrdesetak zemalja u kojima posluje, ali će se fokusirati na proizvodnju u Hrvatskoj i Mađarskoj. Kazao je to u razgovoru za Bloomberg Berislav Gašo, direktor MOL-a za istraživanje i proizvodnju.

“Planiramo smanjiti investicije i više se usmjeriti na imovinu bližu Mađarskoj, koja i nakon pada cijena nafte može dobro poslovati«, rekao je Gašo pojasnivši da proizvodnja u Mađarskoj i Hrvatskoj zajedno čini 80 posto ukupne proizvodnje grupe.

Zaobilaze rafinerije u Sisku i Rijeci?

Međutim, Novi list piše, na temelju izjava upućenih sugovornika, da to nikako ne znači da MOL namjerava ulagati u dvije hrvatske rafinerije – u Rijeci i Sisku niti povećavati njihovu proizvodnju.

Baš suprotno, kažu, to znači da MOL – koji je zbog niske cijene barela mnogo izgubio na svojim poljima u Sjevernom moru – planira iscrpsti što više nafte i plina u Hrvatskoj gdje je proizvodnja puno jeftinija (niža od 25 dolara po barelu naspram 55 dolara koliko je u Sjevernom moru), ali onda tu naftu prerađivati u rafinerijama u Mađarskoj.

Na takav zaključak upućuje i zatopljavanje odnosa Zagreba i Budimpešte nakon ustoličenja nove Vlade.

‘PUNO VIKE, GALAME I PROPUSTA’: Kovač sanira odnose sa susjedima

Topliji odnosi Zagreba i Budimpešte

“S novom Vladom MOL će to sada lako i dogovoriti. Na to upućuju i izjave nakon sastanka hrvatskog i mađarskog ministra vanjskih poslova Mire Kovača i Petera Szijartoa u Budimpešti”, kaže neimenovani sugovornik Novog lista.

To u svjedoči i Szijartova izjava nakon susreta s Kovačem u Budimpešti: “Nikada kao u nedavnoj prošlosti nisu bili tako otežani razgovori između Hrvatske i Mađarske. Doživjeli smo neprihvatljive i neprimjerene napade. Stoga smo odlučili pregovore pomaknuti s mrtve točke i poboljšati bilateralne odnose.”

A na pitanje o nastavku pregovora između hrvatske vlade i MOL-a o Ini, mađarski ministar vansjkih psolova rekao je kako će razgovore sada biti moguće voditi “razumno i kulturno” te da će “biti potrebna nova razina komunikacije”.

ŽUPANIJSKI SUD: Spajaju se predmeti protiv Sanadera i Hernadija u slučaju INA-MOL

Pregovori od sada u tajnosti

Upućeni smatraju da to znači kako će od sada pregovori biti vođeni u tajnosti .

“Na našim će kopnenim poljima iscrpiti najviše što se može, i barem nešto zaraditi u ovoj situaciji kad je barel na tako niskim cijenama, ali ne preradom u domaćim rafinerijama nego izvozom sirove nafte”, kaže sugovornik Novog lista.

Uzbuna u Sisku: Hrvatska će se nafta prerađivati u Srbiji, BiH ili Mađarskoj?

Povratak na Net.hr