Srećom ovo bogatstvo u Hrvatskoj nije bačeno u vjetar

Na površini od 1.600 četvornih metara Centar za posjetitelje Beli obuhvaćat će prostor za edukaciju i informiranje posjetitelja o bjeloglavim supovima, trgovinu regionalnih i nacionalnih proizvoda, ugostiteljski objekt, sanitarne čvorove…

Centar za posjetitelje Beli trebao bi biti spreman za rad do početka iduće turističke sezone, u zgradi nekadašnje područne škole Beli, a cijeli projekt obuhvaća i uređenje oporavilišta za bjeloglave supove te hranilišta na izdvojenoj lokaciji.

Prizemlje zgrade i dio okućnice bit će korišteni za potrebe Centra, a prvi kat za smještaj volontera i studenata. Na površini od 1.600 četvornih metara Centar za posjetitelje Beli obuhvaćat će prostor za edukaciju i informiranje posjetitelja, trgovinu regionalnih i nacionalnih proizvoda, ugostiteljski objekt, sanitarne čvorove, prostore za smještaj studenata i volontera za potrebe provođenja prirodoslovnih istraživanja, terenske nastave i projekata istraživanja kulturno-povijesnog naslijeđa, piše Novi list.

Zanimljivo za turiste

Prema riječima ravnateljica Sonje Šišić, JU Priroda pokrenula je inicijativu za aktiviranje hranilišta za bjeloglave supove na izdvojenim lokacijama na otoku, na kojima će se supovima osigurati dodatni izvor hrane i pomoć u preživljavanju. Šišić vjeruje da će hranilišta biti i turistički zanimljiva za potrebe »bird-watchinga« ili fotosafarija, pa su u Prirodi već počeli pripremati dokumentaciju za dobivanje potrebnih dozvola.

Sve je skoro bačeno u vjetar

Zamjenik župana Marko Boras Mandić kaže da je cilj projekta vratiti poziciju koju je Beli imao sve ove godine.

“Centar za bjeloglave supove nije funkcionirao godinu i pol dana i skoro smo došli u poziciju da sve što je godinama građeno bude bačeno u vjetar, kaže Boras Mandić.

Za izradu projektne dokumentacije za adaptaciju zgrade, kao i za izradu pripadajuće volijere za smještaj bjeloglavnih supova, za ovu godinu Županija je osigurala 200.000 kuna, a Grad Cres dodatnih 70.000 kuna, premda će u projektu financijski sudjelovati i kasnije, u opremanju i uređenju Centra. Turistička zajednica Cresa izdvojit će 45.000 kuna, a projekt je dobio podršku Ministarstva turizma sa 62.000 kuna za izradu projektne dokumentacije.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Otoci/Beli-od-iduceg-ljeta-opet-oaza-supova

Povratak na Net.hr