ANA LOVRIN UPOZORAVA

NA NEKIM LISTAMA NEMA DOVOLJNO MUŠKARACA: HDZ-u prijeti kazna od pola milijuna kuna za nepoštivanje ženske kvote

U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore, slijedi provjera kandidata, nakon čega počinje službena kampanja, rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, napomenuvši da su na nekim listama nedovoljno zastupljeni muškarci

Nakon što je u ponoć istekao rok za predaju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore, slijedi provjera kandidata, a onda i službena kampanja. Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin rekla je jutros u HRT-ovoj emisiji “U mreži Prvog” da je sutra sjednica DIP-a te da imaju rok od 48 sati, koji istječe u četvrtak u ponoć.

“Očekujemo da bi u ranim poslijepodnevnim satima u četvrtak mogle biti objavljene sve pravovaljane liste i zbirne liste za sve izborne jedinice. I tada počinje službena kampanja”, rekla je Lovrin.

Također je rekla da ima dosta lista koje nemaju ravnomjernu zastupljenost spolova, uključujući i liste s nedovoljnom zastupljenošću muškaraca. To će se sve utvrditi u 48 sati, nakon čega slijede prekršajni prijedlozi za one liste koje nisu poštovale Zakon o ravnopravnosti spolova, rekla je Lovrin.

Navela je kako su zaprimljene 192 liste, od kojih 187 stranačkih i pet neovisnih, te da ima podosta posla na analizi jer je na svim listama najmanje 2600 kandidata. Epidemiološke mjere će biti objavljene u tjednu prije izbora jer se epidemiološka situacija s koronavirusom mijenja, navela je Ana Lovrin.

OREŠKOVIĆ I TOMAŠIĆ OKO JEDNE STVARI NAŠLE ZAJEDNIČKI JEZIK: ‘Ti muškarci su kukavice koji se boje da će im žene nešto poremetiti’

Restart koalicija spašava statistiku

Zbog nepoštivanja “ženske kvote” od barem 40 posto žena na listama za Sabor neke će stranke opet morati odriješiti kesu, a najviše, čini se, HDZ koji bi mogao ostati kratak za 550 tisuća kuna. HDZ žensku kvotu nije poštovao ni na jednoj listi, općenito ih ima malo, a i one koje su mjesta na listama dobile stavljene su na vrlo loše pozicije, javlja danas Večernji list.

Ipak, zahvaljujući prije svega Restart koaliciji statistika u Saboru nakon parlamentarnih izbora 5. srpnja ipak ne bi trebala biti loša te bi Restart koalicija mogla dati više žena nego što ih je u Sabor ušlo nakon proteklih parlamentarnih izbora kada je mandat dobilo samo 19 zastupnica.

Naime, SDP je uveo “zip-model” pa je prvi put dosad na parlamentarnim izborima ponudio jednak broj žena i muškaraca te ih je na listi poredao potpuno ravnopravno. Potrebnu žensku kvotu neće poštovati samo u 8. jedinici, pa mogu očekivati kaznu od 50 tisuća kuna. U toj jedinici prve pozicije na listama ima IDS koji je dao samo jednu ženu, a prva žena na toj listi je SDP-ovka Mirela Ahmetović, i to tek na petom mjestu. Od osam pozicija koliko ih ima SDP, pet je SDP-ovki, a nije poštovao do kraja ni zip-model, pa je tako na 13. poziciji Vojko Obersnel, a zadnji Peđa Grbin, piše Večernji list.

JUČER JE BILA POPRILIČNA GUŽVA U DIP-U: Zaprimljeno je više listi nego prije četiri godine, ali manje kandidatura za jednu jedinicu

Povratak na Net.hr