Od otpada koji nitko neće napravili pravi biznis!

I dok nekoliko hrvatskih gradova ne zna kamo će odvoziti sav ili dio otpada, ima i onih koji na njemu dobro zarađuju. Slučaj takvog pametnog i isplativog manevriranja otpadom predstavlja odlagalište Ponikve Krk.

Ovo suvremeno odlagalište problem otpada počelo je rješavati prije 10-ak godina. 40 posto otpada odvajaju, a plan im je do 2020. godine to povećati za još 10 posto, no čini se da će do cilja doći i puno ranije.

Plastika, papir, limenke, na odlagalištu Ponikve Krk odvajaju baš sve što može biti reciklirano.

”Otpad nije smeće i to se može iskoristiti kao sekundarna sirovina. Radimo na tome vrlo ozbiljno, već danas odvajamo 40 posto”, kazao je Frane Markovčić, direktor Ponikve Krk, piše Dnevnik.hr.

Odvajanje otpada i prodaja na tržištu

Na odvajanju otpada, krčka kompanija uspijeva i zaraditi jer se otpad na reciklažnom dvorištu odvaja na komponente koje daju na tržište kao sekundarnu sirovinu.

I dok jedni zarađuju, drugi muku muče s otpadom. Situacija je alarmantna i u Zagrebu jer industrijski otpad ne smije na Jakuševac. Kamo će završiti, još je uvijek velika nepoznanica.

”U dogovoru s prijevoznicima i sakupljačem, morat će se orijentirati prema odlagalištima koja imaju dozvolu za tu vrstu otpada”, rekla je Rina Nujić iz Zagrebačkog holdinga.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr