NA TANKIM NOGAMA

NA KOGA SVE RAČUNA HDZ: Jednostavan pregled pokazuje da će teško do većine za novu Vladu

Rekonstrukcija Vlade se teško može dogoditi bez da se još nekoliko članova Mosta mimo već ranije odmetnute trojice prikloni ideji nove vlade bez Oreškovića.

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević pozvao je danas premijera Tihomira Oreškovića da podnese ostavku i time pokaže da poštuje demokratske standarde ustvrdivši da HDZ u Saboru ima dovoljno ruku za “preslagivanje” parlamentarne većine, kako bi došlo do rekonstrukcije Vlade.

No, unatoč tvrdnjama HDZ-a da imaju dovoljno glasova za novu Vladu, čini se kako je njihova računica na tankim nogama, piše N1.

U HDZ-ovim krugovima računaju na 59 Domoljubne koalicije, uz pomoć Gordane Rusak. Uz to još šest zastupnika Milana Bandića što je 66 zastupnika.

Da će glasovati za opoziv premijera Tihomira Oreškovića najavila su i tri mostovca, Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić, a naveli su i da se zalažu za Karamarkovu opciju da se uklone tri čelna čovjeka Vlade.

Nadalje, HDZ računa i na reformista Radimira Čačića, HDSSB, dvoje zastupnika HRID-i, stranke Drage Prgometa, te zastupnike manjina, tj. navodno na ukupno 78 ljudi, no to je na tankim nogama.

HDSSB-ovci su izjavili da su za nove izbore, kao i Milorad Pupovac te Furio Radin.

Međutim, prema ocjeni reporterke N1 televizije Nataše Božić, rekonstrukcija Vlade se teško može dogoditi bez da se još nekoliko članova Mosta mimo ove trojice prikloni ideji nove vlade bez Oreškovića.

Razgovaraju o više imena koja bi mogla zamijeniti Oreškovića. Na prvom mjestu je tu navodno Zdravko Marić, bivši Agrokorov kadar te aktualni ministar financija, no za to nema potvrda, javlja N1.

Povratak na Net.hr