KONTROLA NA PRISAVLJU

MUTNO NA PRISAVLJU: Revizija otkrila sumnjive i nelogične poslove na HRT-u

Na zahtjev Nadzornog odbora obavljena je revizija javnog poziva za nabavu programskih sadržaja od neovisnih proizvođača te je utvrđeno da su sve Odluke o sklapanju ugovora po javnom pozivu od 19. srpnja donijete prije nego što je poziv završen. Propisi to ne brane, no Interna revizija mišljenja je kako je takvo postupanje diskriminirajuće za ponuditelje koji su svoje ponude dostavili na kraju roka za dostavu ponuda, a financijska sredstva su već potrošena, piše tportal.

Od siječnja do 1. listopada HRT je ugovorio nabavu djela u visini od 19,9 milijuna kuna, od čega je 3,5 milijuna ugovoreno po odlukama iz 2015. godine, dok je 16,2 milijuna ugovoreno u 2016. godini. Od tih 16,2 milijuna, po javnom je pozivu ugovoreno svega 3,6 milijuna, dok 12,6 milijuna kuna ide na ugovaranje po izravnom pozivu.

Najskuplji je projekt Denisa Kuljiša

Od svih projekata u 2015. najskuplji je bio ‘Balkanska kuhinja’ prema scenariju Denisa Kuljiša s tvrtkom Paragon koja je u vlasništvu njegove supruge Nade Mirković – za deset epizoda HRT je platio 999.468 kuna. Kako je utvrdila revizija, rok isporuke bio je rujan 2016., no do nje nije došlo. Paragon je zatražio aneks ugovora s rokom isporuke do proljeća 2017., jer je HRT platio svega 25 posto vrijednosti ugovora, umjesto 50 posto.

Po izravnoj nabavi HRT je ove godine ugovorio 12,7 milijuna bez PDV-a, od čega je čak 9,6 milijuna utrošeno na serijal ‘General’ Antuna Vrdoljaka.

Na temelju javnog poziva u 2016. su godini sklopljena četiri ugovora ukupne vrijednosti 4,6 milijuna kuna bez PDV-a, ali su sklopljena prije zaključenja poziva. Riječ je o projektima ‘Dva jedan u gostima’ Dubravka Merlića (1,5 milijuna kuna), ‘Informativka’ (400 tisuća kuna) Pozitiv produkcije, ‘100 riječi za bonton’ (969 tisuća kuna) Media linka i ‘Škola kuhanja’ (712 tisuća kuna) koju vodi Vlatka Pokos u produkciji Gastronomada.

Kako revizija navodi u nalazu, za format u kojem je Merlić dobio posao bilo je prijavljeno još osam proizvođača. Merlićeva je ponuda stigla prva, a postigli su i dogovor o smanjenju cijene projekta za 32 posto po epizodi.

Na poziv u kojem je posao dobila Pozitiv produkcija javilo se 20 proizvođača, a ‘Informativka’ je stigla kao četvrta ponuda. Revizija ističe da je uvidom u sudski registar utvrdila da je Pozitiv produkcija registrirana kao j.d.o.o. s temeljnim kapitalom od 10 kuna.

U kategoriji u kojoj je posao ugovoren za ‘Školu kuhanja’ stiglo je 20 ponuda, a ponuda Gastronomada pristigla je prva te je u pregovaračkom postupku cijena spuštena za pet posto po epizodi.

Sklapanje ugovora bez potpisa

Revizija navodi i kako su donesene odluke o sklapanju još tri ugovora, no da s producentima nisu potpisani ugovori.

Riječ je o ‘Zdravom životu’ Headline produkcije, za koju se ispostavilo kako je osnovana prije nepunih godinu dana, ‘Stožeru’ Madura produkcije, lifestyle magazinu ‘Koktel’, gdje je također obavljen pregovarački proces, smanjen je broj emisije te cijena, no nakon svega navedenog HRT je dobio još jednu ponudu.

Interna revizija upozorila je i na nelogičnosti vezane uz projekt ‘Rat prije rata’ Intermedia grupe Miljenka Manjkasa. Naime, prema Općim uvjetima poslovanja HRT-a ugovaranje ulaganja u razvoj projekta uopće nije definirano. Definirano je samo ulaganje u razvoj scenarija, što je u ugovoru s Manjkasom samo dio projekta. Dogovoreno je da je cijena serijala 400 tisuća kuna, a revizija naglašava kako nije ugovoreno kako će se ocjenjivati projekt po isteku ugovorenog razdoblja, odnosno ima li HRT pravo na smanjenje cijene ili povrat ako projekt ne ispuni očekivanja.

Treba definirati način plaćanja

Naposljetku, revizija je pokazala kako Plan investicija za nabavku AV djela od neovisnih proizvođača nije utvrđen po programima i žanrovima, nema utvrđenu prioritetnu nabavku i dinamiku, kao ni planiranu višegodišnju programsku shemu kako bi se znalo kada će što emitirati.

Mišljenje je kako je potrebna dorada Općih uvjeta poslovanja HRT-a kako bi u njima bili definirani kriteriji za odabir AV djela te napominju da se način plaćanja treba definirati tako da se isplaćuje jedan predujam, a sva daljnja plaćanja na osnovu fakture te da se zadnji obrok ne bi smio platiti dok se ne utvrdi da je sve potpisano ispoštovano.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr