MASNE ŠKOLARINE

MUTNI POSLOVI: Riječkom i osječkom fakultetu ukrali identitete, pa pokrenuli fantomski studij u Švicarskoj

Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin prijavio je policiji krađu identiteta riječkog i osječkog sveučilišta koje je učinio fantomski odjel za europske studije u Švicarskoj.

Kako piše Novi list, prema podacima s interneta ispada da su Odjel za europske studije u švicarskom gradu Luganu zajednički osnovali riječki Ekonomski fakultet i osiječki Medicinski fakultet. Odjel se koristi logom oba sveučilišta i nudi upis u studije iz područja medicine i ekonomije po cijenama od 10.000 do 25.000 eura.

Studij u Švicarskoj otvorila zaklada iz Umaga

“Odmah smo pozvali policiju, podići ćemo kaznenu prijavu i tražiti ukidanje te web-stranice koja koristi naš identitet”, kazao je rektor Lučin.

Prijemni ispiti za taj fantomski studij provode se u hotelu Belevedere u Locarnu, a polaznicima se obećava diploma dva hrvatska državna sveučilišta te sudjelovanje riječkog i osiječkog rektora u komisiji pri obrani diplomskog rada. Školarina se ne uplaćuje na račun Odjela, već na račun Zaklade Europa u Umagu koja je otvorila i podružnicu u Luganu, piše Novi list.

Da bi se uopće pristupilo prijemnom ispitu prethodno treba uplatiti 150 eura. Dekani dvaju spomenutih hrvatskih fakulteta tvrde da ne provode nikakve upise studenata u Švicarskoj, no potvrđuju da su bili na pregovorima sa spomenutom Zakladom na čemu je sve i stalo.

Pero Lučin, rektor Sveučilišta u RijeciFoto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ugovori s potpisima bivšeg dekana

Ime bivšeg dekana riječkog Ekonomskog fakulteta prof. dr. Herija Bezića navodi se među članovima Znanstveno-tehničkog odbora Odjela za europske studije, no on kaže da ne zna kako se našao na tom popisu te da nikakve ugovore sa Zakladom Europa nije potpisao.

Međutim, Novi list je u posjedu dva ugovora na kojima stoji navodni potpis bivšeg dekana. Tim se ugovorima Ekonomski fakultet obvezao da će u listopadu ove godine započeti izvođenje studija u Švicarskoj.

Povratak na Net.hr