NAORUŽAVANJE POLICAJACA

MUP NARUČIO TISUĆU JURIŠNIH PUŠKI VHS-K2: Policija na ulice izlazi s prastarim kalašnjikovima, za novo oružje morat će proći obuku

Ovog petka u Karlovcu je potpisan ugovor o isporuci tisuću jurišnih pušaka modela VHS-K2, što je nastavak realizacije sporazuma o poslovnoj suradnji MUP-a i proizvođača oružja HS-Produkt potpisanog u rujnu.

Ugovor su potpisali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS-Produkta Željko Pavlin, prenosi Poslovni dnevnik.

Prvih stotinu uspješno prošlo testiranja

Prvo je, u skladu sa sporazumom, stotinu jurišnih pušaka tog proizvođača prošlo opsežno testiranje u specijalnim i interventnim policijskim postrojbama zajedno s brojnom inozemnom konkurencijom, u MUP-u je odlučeno da se posao nabave jurišne puške povjeri domaćem proizvođaču.

Ministar Božinović izjavio je kako će se prvom serijom od tisuću jurišnih pušaka prvenstveno koristiti pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi MUP-a, a uz njih i temeljna te granična policija.

“Odgovor naših instruktora koji su ispitivali prvih stotinu pušaka bio je ‘da je to to’, da one udovoljavaju performansama kojima će hrvatska policija podići razinu sigurnosti i efikasnosti”, kazao je.

Dodao je kako je Ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem Nikolom Milinom vrlo sistematično krenulo u proces nabave pušaka, što znači da će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje puške VHS-K2, instruktori će morati steći licence za obuku i trening za rukovanje tom puškom od HS-Produkta, a posebna saznanja i obuku u toj tvrtki morat će proći i MUP-ovi oružari, kako bi sami bili u stanju otklanjati eventualne probleme u radu puške na terenu.

Uskoro i nove narudžbe

Nakon ove narudžbe prvih tisuću pušaka uslijedit će i nove za potrebe MUP-a, a dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima. Na novinarski upit o kojoj bi se količini pušaka radilo, odgovorio je: “Onoliko koliko bude trebalo“.

Do kraja godine ministar je najavio i isporuku novih 4.700, a možda i više policijskih jakni.

Puške VHS K2 pokazale su se boljima i jeftinijima od konkurencijeFoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Željko Pavlin, direktor HS-Produkta, rekao je kako su na ugovorenom modelu jurišne puške izvršene određene izmjene i prilagodbe kako bi odgovarale specifičnim policijskim zadacima. “Uvažili smo sugestije, svjesni da policija na ulice izlazi s totalno neadekvatnim oružjem, s kalašnjikovima i ‘erima’ starima i po 30 do 40 godina, a i mi ćemo steći veliku referencu time što će naša specijalna, interventna i granična policija koristiti naše oružje”, naveo je Pavlin.

PREPOZNATA KVALITETA: Hrvatska izvezla oružje i vojnu opremu vrijedne milijardu i pol kuna

Radi se o ‘bullpup’ modularnoj verziji puške kalibra 5,56 milimetara, u skladu je sa standardima svih policija unutar Europske unije i SAD-a, opremljena i ‘picatinny’ šinama na koje se mogu montirati mnogi priključci, a posebno se ističe sigurnošću u smislu sprječavanja samoopaljenja uslijed nemarnog ili nestručnog rukovanja.

Ni Božinović ni Pavlin nisu naveli vrijednost ugovorene isporuke, a Pavlin je kazao da je HS-Produktova puška značajno jeftinija od bilo koje inozemne konkurencije, ali i od naoružanja koje su MUP i MORH do sada nabavljali.

Povratak na Net.hr