NOVA PRAVILA / Izmjene zakona u javnoj raspravi: Država će još strože kažnjavati tučnjavu, prostituciju i prosjačenje

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Koliko će konkretno iznositi, u MUP-u još ne otkrivaju, no ističu da kazne kakve su sad propisane nemaju odvraćajući učinak za počinitelje

21.3.2023.
11:08
Borna Filic/PIXSELL
Play logo

MUP je u javnu raspravu uputio najavu izmjena Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira pa će se, umjesto dekriminalizacije, prostitucija strože kažnjavati, piše u utorak Jutarnji list.

Novčane kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira, među kojima su i odavanje prostituciji, isticanje simbola kojima se remeti javni red i mir, skitnja ili davanje alkohola mlađima od 16 - a koje sada iznose od 20 do 170 eura - višestruko će se povećati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će konkretno iznositi, u MUP-u još ne otkrivaju, no ističu da kazne kakve su sad propisane nemaju odvraćajući učinak za počinitelje, nisu usklađene s kaznama za druge vrste prekršaja, poput onih prometnih (kazne za prekoračenje brzine idu do 2650 eura), te nisu u skladu sa zatvorskim kaznama, koje postojeći zakon propisuje za ista djela.

Image
NEMOJTE SE UPLAŠITI! /

MUP izdao posebno upozorenje za građane: Sutra će se diljem Hrvatske oglasiti sirene

Image
NEMOJTE SE UPLAŠITI! /

MUP izdao posebno upozorenje za građane: Sutra će se diljem Hrvatske oglasiti sirene

Izmjene zakona protiv javnog reda i mira

Tako je, npr., sada propisano da će se onaj koji se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način kazniti kaznom od 20 do 170 eura ili zatvorom do 30 dana.

Uočava se veliki nerazmjer između propisane visine novčane kazne u odnosu na mogućnost izricanja kazne zatvora. Naime, kazna zatvora je sama po sebi teža vrsta sankcije i predviđena je za "teže" prekršaje pa bi iz tog razloga i novčane kazne u tim prekršajima trebale biti propisane u većim iznosima - objašnjavaju u MUP-u koji je u javnu raspravu uputio najavu da će izmijeniti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjat će se iznosi kazni u postojećim odredbama

Ovim izmjenama će se u zakonu mijenjati samo iznosi kazni u postojećim odredbama - ne i njegov sadržaj. Potpuno novi zakon, za čiju je izradu prošli tjedan imenovana međuresorna radna skupina, a koji bi trebao biti suvremeniji i prilagođeniji europskim praksama, ne treba očekivati prije kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Tako će umjesto dekriminalizacije prostitucije - za koju se žestoko zalažu nevladine udruge i Vladini uredi za ljudska prava, kao i policija i suci praktičari, a o čemu je upravo prošli tjedan predstavljeno istraživanje - MUP predložiti još strože kažnjavanje samih prostitutki, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo