Čelnik Demokrata Mirando Mrsić ostao je u ponedjeljak pri stavu da se u zagrebačkom Studentskom centru godinama protuzakonito zapošljava po stranačkom ključu, iako je njegove prozivke demantirao sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak.

Demokrati prozivaju glavnog državnog inspektora i predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića da je u SC-u zaposlio stranačke kolege, a ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da pušta SC da propadne. Mikulića i Divjak pozivaju da daju odgovore na niz pitanja "svima njima“, uključujući i predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, za kojega kaže da mu je bitniji interes stranke od interesa i funkcioniranja države.

“Premijeru, trebate li još podataka za smjenu Andrije Mikulića i izbor nove, stručne i nestranačke osobe za glavnog državnog inspektora ili glavnu državnu inspektoricu”, navodi Mrsić.

U igri i Milijan Brkić?

Tvrdi kako je Bošnjak u SC doveden zahvaljujući Mikuliću i njegovom stranačkom kolegi Milijanu Brkiću, te da u reagiranju ne odgovara na prava pitanja. Zamjera mu i da ne objavljuje imena nezakonito zaposlenih, “kako tim ljudima ne bi bilo neugodno“, ali zato "ne štedi Mikulića za kojeg kaže da njemu ne može biti neugodno jer u njegovom makijavelističkom političkom stilu nema morala, nego samo goli interes“.

Mrsić ističe da Mikulić mora odgovoriti zašto drugi čovjek SC-a radi na mjestu pomoćnika za rad sa studentima, iako "nije imao dodir s istima sa Sveučilišta u Zagrebu, već s nekom visokom školom u Travniku u BiH".

"Andrija Mikulić javnosti mora progovoriti o zapošljavanjima stranačkih poslušnika u SC bez javnih natječaja, korištenju SC kao poligon za razmjenu/trgovinu pri zapošljavanju rodbine...", poručuje čelnik Demokrata.

Pozitivni rezultati sanacije SC-a

Za ministricu Divjak navodi da treba odgovoriti zašto ništa nije poduzela kad je informacije o zapošljavanjima u SC-u dobila u pismima zaposlenika i studenata. Mrsića zanima i kako je moguće da je poslovanje SC navodno (kako piše sanacijski upravitelj u svom odgovoru) već četiri godine pozitivno s povijesnim rezultatima, a nikako da završi sanacija centra.

Inače, iz SC-a su u nedjelju demantirali njegove tvrdnje ističući da uspješno posluju, da im nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, te da su zapošljavanja provedena sukladno zakonu i aktima poslodavca.