Play ponuda

Mrsić otkrio koliko mladih se zaposlilo za 1.600 kuna

shimmer fallback
4.7.2012.
7:03
Play ponuda

Mrsić je tako novinarima kazao da je do sada za zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa bilo više od 2.600 zahtjeva, odobreno ih je oko 2.400, a oko 280 ih je odbijeno zbog nedostatka dokumentacije, neispunjavanja uvjeta i sl.

"Odnos kod odbijanja u javnom i privatnom sektoru je pola pola, a od zahtjeva koji su odobreni 62% je javni sektor, koji u tome ima iskustva i već je koristio ovu mjeru, dok je udio realnog sektora oko 32% i svaki dan raste", rekao je Mrsić, a prenosi HRT.

"Zapošljavaju sve javne službe, zdravstvo, socijala, lokalna samouprava, trgovačka društva, obrtnici itd. Trebat će malo vremena da se privatni sektor uključi jer ipak je to za njih nova mjera", rekao je Mrsić dodavši da se pravi učinak mjera koje se donose, odnosno pravi realni pad nezaposlenosti očekuje sredinom 2013. godine.

Novosti za sezonske radnike

Što se sezonskih radnika u poljoprivredi tiče, ministri Mrsić i Tihomir Jakovina su na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Starom Čiču predstavili novitete: sezonci u poljoprivredi poslovat će na temelju knjižica i kupona, odnosno vaučera koje će njihovi poslodavci kupovati u FINA-i i njima evidentirati svaki dan radnog staža radnika, koji će mu se potkraj godine na burzi upisivati u radnu knjižicu.

Obveza poslodavca bit će da svaki evidentirani dan radnika na poslu potkrijepi dnevnim kuponom u vrijednosti od 20,09 kuna kojima mu plaća doprinose za prvi i drugi mirovinski stup, zaštitu na radu i zapošljavanje. Najniža dnevnica koju može isplatiti radniku je 70,40 kuna za najviše 12 sati rada, na koju je on pak dužan platiti porez i prirez poreza na dohodak, piše Večernji list.

Maloljetnici ne smiju obavljati sezonske poljoprivredne poslove

Na sezonskim se poslovima mogu zapošljavati svi koji nisu u radnom odnosu ili nisu zaposleni na puno radno vrijeme, dakle i umirovljenici i nezaposleni, koji se u vrijeme obavljanja sezonskog rada, koji s prekidima može trajati najviše 90 dana u jednoj kalendarskoj godini, neće brisati s burze i neće ostati uskraćeni za naknadu za nezaposlene. Sezonske poslove u poljoprivredi neće moći obavljati maloljetnici (zbog visoko rizičnog posla) ili osobe na rodiljskom dopustu.

Kazne za nepoštovanje, odnosno kršenje odredbi ovog Zakona o poticanju zapošljavanja, za tvrtke će ići od 50.000 do 100.000 kuna, a za fizičke osobe između 10.000 i 30.000 kuna, najavio je Mrsić.

Play ponuda
Play ponuda