banner

POSLIJERATNA OBNOVA

MRAK-TARITAŠ TRAŽI PODATKE O OBNOVI NA BANIJI: ‘Potres nije smio srušiti te kuće, očito se kršilo propise’

Mrak-Taritaš, saborska zastupnica GLAS-a, zatražila je i popis svih izvođača radova i objekata na kojima su izvodili radove te popis glavnih i nadzornih inženjera

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš zatražila je u srijedu od mjerodavnoga državnog ureda podatke o objektima obnovljenima nakon rata. Istaknula je da je država dužna ispitati sve kriminalne radnje tijekom obnove jer su u obnovljenim kućama koje su oštećene u potresu bili ugroženi ljudski životi.

“Potres koji je pogodio Baniju nikako nije smio srušiti kuće izgrađene na tom području u obnovi nakon rata i očito je da su se pri izvođenju radova ozbiljno kršili propisi”, ustvrdila je Mrak-Taritaš.

OPORBA TRAŽI ISTRAŽNO POVJERENSTVO O POSLIJERATNOJ OBNOVI: Potrebno je kako bi se spriječilo da nam se to ne bi ponovilo u budućnosti

‘Podaci moraju biti javno dostupni’

Podatke o ukupnom broju obnovljenih obiteljskih kuća i stanova te potrošenom novcu na temelju Zakona o obnovi iz 1996. zatražila je u zastupničkom pitanju od Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, priopćio je GLAS. Mrak-Taritaš zatražila je i popis svih izvođača radova i objekata na kojima su izvodili radove te popis glavnih i nadzornih inženjera.

Istaknula je pritom da je investitor i glavni provoditelj obnove bila država, koja ima obvezu ispitati sve moguće kriminalne radnje tijekom obnove, posebice zato što su u obnovljenim kućama bili ugroženi ljudski životi. Zato i podatci o svim radovima, izvođačima te glavnim i nadzornim inženjerima moraju biti javno dostupni, zaključila je Mrak-Taritaš.

ŽESTOKA RASPRAVA O PROŠLOJ I BUDUĆOJ OBNOVI BANIJE: Čačić kaže: ‘Slao sam dokumentaciju DORH-u, nikad nisu postupili’

Povratak na Net.hr