'Možete li zamisliti kad samo čekate da vam sve bude uništeno'

Vodeni val iz Slovenije prošao je Zagrebom, za sad bez većih posljedica. No, vatrogasci i dežurne ekipe i dalje su na terenu: na velikogoričkom području najkritičnije je u Čičkoj Poljani gdje je voda došla do kuća. Strahuju i mještani Sisačko-moslavačke županije.

Kućni prag Božene i Ivana Franića u Starom Pračnom od vreća s pijeskom više se i ne vidi. “Taj psihički napor ne možete ni zamisliti. Kad čekate vodu, stražarite po cijele noći, cirkus. Ja to sve moram braniti. Jel’ možete zamisliti kad samo čekate da vam sve bude uništeno”, kaže Božena.

Nadovezuje se njen suprug Ivan; nema optimizma, ništa se nije napravilo u odnosu na prošlu godinu. I 84-godišnji Vlado Orlić s nevjericom gleda prema vodi. Ispred kuće stao je na drveni mostić, od ulice do kućnog praga, u papučama, sa štapom u ruci. Veću poplavu vidio je zadnji put prije 40 godina. “Dok ja mogu izaći van uz pomoć dobrih ljudi, meni je dobro. Jedino bi bilo dobro kad bih imao svoj čamac, tad bi bilo najbolje”, kaže Vlado kojeg još uvijek nije napustio smisao za humor.

Mladići zaštitili selo

Čamci su u pogonu na cijelom području Sisačko-moslavačke županije, a na noge se diglo svako selo, staro i mlado, sva vatrogasna društva, državna uprava i vojska. Mještani Žabnog uspjeli su se obraniti zahvaljujući mladim snagama koje već tri dana neprestano pune vreće s pijeskom, kaže Matija Žubek.

“Okupili smo ekipu i krenuli na Penkovicu, zaštitili smo selo. To su prvenstveno mladi dečki, njih 20-ak od 16, 17, 18, 19, 20 godina”, kaže Žubek.

No tu nije kraj. Za dva dana dolazi novi vodni val. Iako se Kupa povlači u Letovaniću, tijekom noći bit će teško u Petrinji. Pomoć Sisčanima stiže iz Krapine i Varaždina, a doprema se i novi pijesak.

Pijesak nije problem ni u Čičkoj Poljani kod Velike Gorice gdje 30-ak vatrogasaca neprestano puni vreće. Selo je u potpunosti poplavljeno. Voda je u pojedinim djelovima narasla i do pola metra, ušla je u 10-ak kuća. Mještani su rezignirani, kažu, svake godine isto. “Već su ljudi umorni, toga je previše, iz godine u godinu isto, stalno ta neizvjesnost i strah. Previše je”, kaže Branka Ivanušec.

Građani od četvrtka mogu početi prijavljivati štetu

“Mi smo već naučeni na ovo, a sad je sve češće i češće”, kaže Ivan Janković. “Strašno, treći puta plivamo. Sad čekam vatrogasce da dođu i ispumpaju. Tu nema više spasa”, poručuje baka Vera Šeb.

Da je stanje pod kontrolom uvjerava šef stožera za obranu od poplava Stjepan Kos. “Nije ni panika ni kritično, rekao bih redovno stanje. Do sad nije bilo intervencija hitne ni evakuacija. Ako bi voda krenula jače, dečki su tu i oni u roku pola sata, sat vremena sve riješe”, poručuje Kos.

Ukoliko bude potrebno spremni su i evakuacijski centri, a građani od četvrtka mogu početi prijavljivati štetu. Ostaje samo pitanje hoće li ona u potpunosti biti sanirana prije nego ovo područje ponovo ne pogodi nova poplava.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr