LIJENOST SE PLAĆA

MOŽETE LI SI TO DOZVOLITI? Ne zaboravite, ne očistite li snijeg kazne su paprene!

Svi oni koji su mislili da će čišćenje snijega za njih obaviti netko drugi ili da će ga lako zaobići, mogli bi naići na velike probleme. Poznato je da je čišćenje snijega ispred zgrada i kuća obvezno, a da su novčane kazne za neispunjavanje obveza u današnje vrijeme zasigurno paprene.

Za čišćenje snijega i leda oko zgrada odgovorni su suvlasnici, a predstavnik suvlasnika dužan je napraviti raspored onih koji čiste te o tome izvijestiti Komunalno redarstvo. Stoji to i na službenim internetskim stranicama zagrebačkog Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva gdje se ističe i kako su ispred lokala dužnoi čistiti njihovi vlasnici.

“Osim čišćenja oko zgrade, suvlasnici su zaduženi i za uklanjanje snijega i leda s krovova. Iako to najčešće nije definirano ugovorom o upravljanju, taj posao u njihovo ime može obaviti i upravitelj angažiranjem izvoditelja s odgovarajućom opremom. Uz to, ako postoji opasnost od padanja snijega ili leda s krova,naša podružnica na to redovito upozorava suvlasnike te u dogovoru s njima hitno postavlja upozorenja i zapreke kojima će se zaštititi prolaznici (najčešće su to letve i PVC trake, a u posebnim slučajevima i zaštitni tuneli). Kako su zgrade pod našim upravljanjem osigurane i od odgovornosti prema trećim osobama (ali ne i prema suvlasnicima), u slučaju ozlijede ili štete zbog pada snijega/leda s krova, oštećena osoba se izravno obraća osiguravatelju (a ne upravitelju). Znači, takva se naknada ne isplaćuje iz pričuve već se podnositelj zahtjeva o naknadi izravno dogovara s osiguravajućim društvom”, stoji na stranicama GSKG.

Neki na ćišćenju zarađuju

Dodajmo svemu i da će fizičke osobe za neočišćeni snijeg ili led ispred zgrade ili s krova morati za kaznu iskeširati od tisuću do dvije tisuće kuna. Za pravne osobe te kazne se kreću između pet i deset tisuća kuna.

Naravno postoje i oni koji su dolaskom snijega pronašli način dodatne zarade pa po određenoj cijeni nude čišćenje umjesto vas, a svoje usluge nude na oglasima polijepljenim diljem grada.

PRIJETI LEDENA KIŠA: Bude li potrebno snijeg će čistiti studenti i nezaposleni

VESELJE ZA MALE, POSAO ZA VELIKE: Evo kako se lopatao prvi ovogodišnji snijeg

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr