Domovinski pokret je podnio prijavu protiv Možemo! zbog nelegalnog financiranja, a iz platforme su odgovorili protupitanjem - kako su Domovinski pokret i Miroslav Škoro za svoju kampanju potrošili - nula kuna

Koordinatorice stranaka Možemo! i Zagreb je naš!, Sandra Benčić i Urša Raukar, priopćenjem su reagirale na vijest da je Domovinski pokret podnio prijavu zbog financiranja izborne kampanje. Poručuju da se financiraju sukladno zakonu te da su financijski izvještaji svima javno dostupni. Odlučno odbacuju tvrdnje o financiranju stranaka iz inozemstva te ističu da je tom prijavom prljava kampanja dosegnula svoj vrhunac. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon plaćenih oglasa s lažima o kandidatu Tomislavu Tomaševiću ovih dana je prljava kampanja za lokalne izbore u Zagrebu dosegla svoj vrhunac. Prošli tjedan smo dobili stotine prijava građana kako neka agencija provodi 'anketu', a zapravo koristi priliku da blati i iznosi laži o kandidatu Tomislavu Tomaševiću. Još 5. svibnja smo to prijavili Državnom izbornom povjerenstvu."

Samo Škoro nije oklevetan

"Ovaj tjedan se ispostavilo da su slično iskustvo doživjeli svi kandidati osim Miroslava Škore, a na kraju je i objavljeno od strane HAKOM-a da je telefonski broj s kojeg se organizirano događaju pozivi građanima koristi tvrtka Akter - public d.o.o., a upravo je tu tvrtku za ovu kampanju unajmio Domovinski pokret.

Da bi se skrenula pozornost javnosti s te činjenice, danas je Stipo Mlinarić kao saborski zastupnik Domovinskog pokreta podnio prekršajnu prijavu protiv kandidata Tomislava Tomaševića, Možemo! i Zagreb je naš! samo 36 sati prije predizborne šutnje. Sam pogled na sadržaj prekršajne prijave pokazuje da nema nikakvog temelja, nikakvih dokaza, a i pravno je nepismena. Čak je danas na konferenciji za medije Stipo Mlinarić namjerno obmanuo javnost tvrdnjom kako je podnio kaznenu prijavu, a zapravo je podnio prekršajnu prijavu.

Naša kampanja za lokalne izbore u Zagrebu, kao što se vidi u privremenom financijskom izvještaju koji je dostavljen i DIP-u, financira se iz prihoda koje kao stranke zastupljene u Hrvatskom saboru i Gradskoj skupštini imamo iz državnog i gradskog proračuna te donacija građana. Iz privremenog financijskog izvještaja se vidi da u izbornoj kampanji u Zagrebu imamo čak 10 puta više građana donatora od druge po redu stranke, a to je HDZ."

Škoro nije potrošio ništa

"Najapsurdniji dio prekršajne prijave Domovinskog pokreta jest da prikrivamo troškove oglašavanja u izbornoj kampanji u Zagrebu, a transparentno smo prijavili drugi najveći iznos potrošnje u ovoj izbornoj kampanji dok su Domovinski pokret i Miroslav Škoro u privremenom izvještaju DIP-u prijavili da su potrošili 0 (nula) kuna na izbornu kampanju.

Neka građani procijene je li Škorina kampanja mogla koštati nula kuna. Iz svega navedenog sasvim je jasno da je riječ o lažnom prijavljivanju prekršajnog djela u svrhu političke promidžbe Domovinskog pokreta i Miroslava Škore samo nekoliko dana prije izbora. Zbog svega navedenog ćemo protiv Stipe Mlinarića i Domovinskog pokreta pokrenuti odgovarajuće pravne postupke jer je ovakva instrumentalizacija hrvatskog pravosuđa za političku promidžbu nekoliko dana pred izbore bez presedana", stoji u njihovu priopćenju.