MOŽEMO LI 'PREŽIVJETI' I BEZ STROŽIH MJERA U CIJELOJ HRVATSKOJ? / Ove zemlje su uvele potpuni lockdown - pogledajte rezultate

Na društvenim mrežama već su počele strastvene prepirke oko toga hoće li epidemija popustiti i bez strožih mjera

13.4.2021.
9:03

"Lockdown" na Kvarneru svim trgovcima, obrtnicima i ugostiteljima u Hrvatskoj ponovo unosi nemir i neizvjesnost. Hoće li i cijela zemlja uskoro u novo zatvaranje? Na društvenim mrežama već su počele strastvene prepirke oko toga hoće li epidemija oslabiti i bez strožih mjera, ratuje se tablicama, grafovima, prognozama, analizama, jedni tvrde kako će prokuženost učiniti svoje, drugi tvrde da bez strožih mjera samo smrt može učiniti svoje.

RTL je pokušao naći odgovor u drugim zemljama koje su imale veliki treći val i koje su ga htjele suzbiti općim zatvaranjem. Ali ni tu nema jednoznačnog odgovora. Dok su recimo Portugal i Češka to uspjeli, Slovačka ili Mađarska još uvijek nisu.

Portugal početkom godine u 'lockdownu'

Nakon tri mjeseca strogog "lockdowna", Portugalci opet žive. Već tjedan dana kava se pije u kafićima. "Svi su otišli van na pivo ili kavu, ali samo na terase. Za sada će samo one biti otvorene, a piti i jesti mogu do četiri osobe za stolom", kaže Francisca Ribiero iz Lisabona.

Početkom godine nakon naglog rasta covid slučajeva, 15. siječnja Portugal odlazi u nacionalni "lockdown". Rast traje još dva tjedna, broj aktivnih slučajeva u jednom danu prelazi 180 tisuća, a onda pad, jučer 25 tisuća aktivno zaraženih.

Slična krivulja i u Češkoj

Nakon rapidnog rasta u veljači 1. ožujka odlazi se u najstroži "lockdown". Još dva tjedna nastavljaju se sve veći i veći dnevni brojevi, broj aktivnih slučajeva prelazi 160 tisuća, a onda pad, jučer upola manje aktivno zaraženih.

I zbog toga je ukinuto izvanredno stanje. Ovo su prizori iz Praga od danas, djeca su se vratila u školske klupe. Ali su još uvijek zatvoreni kafići.

U Slovačkoj policija pomno prati kretanja građana

Izvanredno stanje na snazi je već šest mjeseci pa ništa od društvenog života. Najstrože mjere uvedene su prije mjesec dana.

Nakon zimskog pada broja slučajeva, sredinom veljače rast, 8. ožujka žestoki lockdown, zatvoreni vrtići, uvode se propusnice. Nije pomoglo, tada je bilo 60 tisuća zaraženih na dan, jučer više od 100 tisuća slučajeva.

Iako iz Slovačke redovno stižu ovakvi prizori praznih ulica i pustoši, očito se ne drže svi strogih mjera.

U Mađarskoj jednako neučinkovita priča

Rast također počinje potkraj veljače, 8. ožujka Viktor Orban uvodi novi strogi lockdown. Tada je bilo 115 tisuća slučajeva, u mjesec broj se udvostručio. Jučer više od 270 tisuća.

No bez obzira na rekordan broj aktivnih slučajeva, u Mađarskoj prošli tjedan popuštanje. Kafići su još zatvoreni, ali dućani i frizeri su otvorili vrata.

"Zatvaranje je stvarno bilo jedno loše razdoblje, tako da smo sretni što smo napokon otvoreni", kaže frizerka Andrea Roder.

Viktor Orban kaže da se odlučio na ovaj potez jer je prvu dozu cjepiva primila četvrtina građana, odnosno dva i pol milijuna stanovnika.

Puno žešće mjere nego u Hrvatskoj

Sve ove države cijelo vrijeme su imale i još uvijek imaju puno žešće mjere nego Hrvatska. Iako su se znanstvenici redovno žestoko svađali oko mogućeg zatvaranja prije prošlog "lockdowna" u studenome, ovaj put mišljenja drže za sebe.

Kolarić, Čičin Šain, Štagljar i Primorac za Direkt nisu željeli odgovoriti na pitanje trebaju li se u Hrvatskoj zatvoriti terase kafića. Ni Ivan Đikić prošli tjedan u Direktu nije bio direktan.

"Jesmo li se mi u Hrvatskoj previše opustili, trebamo li zatvoriti kafiće i restorane? Mislim da treba gledati gdje god da se pojavljuje širenje. Škole, javna mjesta ili kafiće treba preventivno zatvoriti dok ti brojevi ne padnu", rekao je Đikić 8. travnja 2021.

Ni u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za Direkt ne žele spekulirati oko zatvaranja, proteklih dana ovako su odgovarali.

"Primjerice zatvaranje terasa, jesu li terase problem? Ja ne mogu reći što stožer treba napraviti. Ali činjenica je da već sada imamo situaciju toliko lošu kao što je bila u studenome i prosincu. Vi biste stožeru predložili strože mjere? To svakako, da", rekao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić 8. travnja 2021.

Uznemiravajuća snimka iz Mostara

BiH dugo nije imala zatvorene kafiće pa je doživjela nagli covid rast prije mjesec dana i uvela stroge mjere. Iz Mostara je stigla uznemirujuća snimka. Nadzorna kamera snimila je dvojicu policajaca kako mlate mladića ispred zgrade navodno zato što je prekršio zabranu kretanja, odnosno nije ispoštovao policijski sat. Policajci su udaljeni s dužnosti.

Rast covid slučajeva je trajao do početka veljače, ali nastavljene su stroge mjere i cijeli ožujak i tijekom travnja. Dakle, tek kad su cijepili više od 70% građana i dostigli imunitet krda, tek tada su mjere ukinute.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali