ZA LAKŠE SLUČAJEVE

‘MOŽEMO GA POKRENUTI ZA SAT VREMENA!’: Pogledajte kako izgleda pomoćni Covid objekt na dubrovačkom području

Na dubrovačkom području je osiguran još jedan objekt namijenjen smještaju i liječenju pacijenata koji imaju koronavirus, riječ je o objektu u vlasništvu Valamara koji je smješten na Babinom kuku

Iako kapaciteti Opće bolnice Dubrovnik ni u kojem trenutku od početka epidemije Covida-19 nisu bili popunjeni, na dubrovačkom području je osiguran još jedan objekt namijenjen smještaju i liječenju pacijenata koji imaju koronavirus. Radi se o objektu u vlasništvu Valamara koji je smješten na Babinom kuku, a vijest o mogućem stavljanju sekundarnog objekta u funkciju je u listopadu obznanio šef Stožera civilne zaštite Joško Cebalo.

Tad se još nisu znali detalji, no danas je objekt opremljen, i kako kaže ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić, spreman za stavljanje u funkciju u roku od sat vremena. „Zasad su naši bolnički kapaciteti dovoljni za liječenje i zbrinjavanje pacijenata, no ako bi se pokazala potreba, mi u roku od sat vremena sekundarni objekt koji je ustupio Valamar možemo staviti u funkciju,“ izjavio je Bekić. U objekt je prva zavirila ekipa Dubrovačkog dnevnika.

‘NOVE MJERE NEĆE DATI ŽELJENI UČINAK’; Đikić optužio Stožer za manipulaciju, a o Plenkoviću: ‘Nema nimalo empatije za ljude koji su umrli’

Potpuno opremljene sobe

Sekundarni objekt raspolaže s ukupno 32 sobe te može primiti 64 pacijenta. Radi se tu o trokrevetnim i jednokrevetnim sobama, no najveći broj otpada na dvokrevetne sobe. Također, sve sobe imaju kupaonicu, TV uređaje te pristup Wi-fi mreži. Osoblju je namijenjen dnevni boravak s kompjutorima i ostalim sredstvima potrebnima za rad, a objekt raspolaže i s kuhinjom te praonicom.

„Objekt je u ovom trenutku kompletno opremljen, preneseni su lijekovi, potrošni materijal, potrebna oprema i sitni inventar. Opremljen je kao standardna ambulanta. Tu je i dnevni boravak za osoblje s kompjutorima koji su uvedeni u informatički sustav Opće bolnice Dubrovnik, a svi pacijenti će biti upisani kao pacijenti Opće bolnice Dubrovnik,“ izjavio je Bekić.

‘PRED NAMA JE NEKA VRSTA IZVANREDNOG STANJA’; Šef SDP-a: ‘Lockdown svi želimo izbjeći, moramo raditi, no ne želimo se zaraziti’ 

Za lakše slučajeve

Kako kaže, objekt će biti namijenjen pacijentima s lakšom kliničkom slikom i lakšim simptomima, a postoji mogućnost kako će se u njoj smještati i covid pozitivni pacijenti koji neće imati uvjeta za samoizolaciju.

Po pitanju medicinskog osoblja koje je u Hrvatskoj konstantno deficitarno, Bekić kaže kako će postojati mogućnost povlačenja osoblja iz drugih ustanova, u dogovoru sa Županijskom stožerom, no zasad je dovoljan kadar Opće bolnice Dubrovnik, a planira se povlačenje u prvom redu medicinskih sestara s visokom naobrazbom.

Ipak, Bekić se nada kako će epidemiološka situacija i dalje biti povoljna i kako sekundarni objekt neće zatrebati, no to će svakako ovisiti o daljnjem razvoju situacije s epidemijom u Dubrovniku.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr