NEDODIRLJIVI HDZ / Njih više ništa ne može spriječiti da vječno vladaju: Osim, ne daj Bože, udara asteroida ili okupacijske sile izvanzemaljaca...

U pristojnoj demokratskoj zemlji nakon ovakve bi presude vlada osuđene stranke trenutačno pala, a stranka bi se rasformirala s ciljem transformiranja, ali Hrvatska to nije, pa će stranka koja je osuđena za izvlačenje državne love, nastaviti upravljati tom lovom kao da se ništa nije zbilo

Helena Puljiz

Helena Puljiz

14.10.2021.
12:13
Net.hr ilustracija/Pixell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S pravomoćnom presudom za krađu javnog novca u aferi Fimi media HDZ je prošao kao u svatovima: političke kazne nema, a financijska kazna od 14,6 milijuna kuna je smiješna u odnosu na političku i financijsku štetu koja je počinjena. Koliko je kazna blaga najbolje pokazuje reakcija predsjednika stranke i Vlade Andreja Plenkovića, koji lakonski izgovara kako oni novca za to imaju i da to neće imati nikakvih financijskih reperkusija po poslovanje stranke. Nemaju kredita ni dugova što nimalo ne čudi jer im je državna blagajna i blagajne državnih tvrtki, kako je potvrdila praksa i ova presuda, uvijek na raspolaganju.

Iz perspektive HDZ-a, vjerojatno i nije bilo boljeg trenutka da Vrhovni sud konačno donese presudu kojom su bivši predsjednik HDZ-a i stranka osuđeni zbog izvlačenja novca iz državnih institucija u aferi Fimi media. Imaju stabilnu većinu u parlamentu, a opozicija je toliko razmrvljena da u ovom trenutku naprosto ne postoji opcija koja bi bila u stanju preuzeti Banske dvore, sve i da Plenković i HDZ dobrovoljno odstupe s vlasti, što se, naravno, neće dogoditi.

U pristojnoj demokratskoj zemlji nakon ovakve bi presude vlada osuđene stranke trenutačno pala, a stranka bi se rasformirala s ciljem transformiranja. Međutim, Hrvatska to nije, pa će stranka koja je osuđena za izvlačenje državne love, nastaviti istom tom lovom upravljati. I još će presudu poslati na rušenje Ustavnom sudu, koji vodi Miroslav Šeparović, jedan od stupova HDZ-ove države, kum Vladimira Šeksa i bivši šef svim hrvatskim špijunima.

Od Jandrokovića do Šuice

Predsjednik osuđenog HDZ-a Andrej Plenković tvrdi kako HDZ koji je krao nema nikakve veze s njegovim HDZ-om i to je naravno čista laž jer su u vrhu stranke i državnih institucija (niže razine nema smisla ni spominjati) i danas neki od najbližih suradnika Ive Sanadera, počev od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Njonje i predsjednika HDZ-ovog Kluba zastupnika Branka Bačića (koji HDZ proglašava kolateralnom žrtvom presude protiv Sanadera), pa do predsjednika Odbora za ustav Dražena Bošnjakovića ili potpredsjednice EU-a za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice. Uz to, u njegovu HDZ-u i dalje su ministri i razni dužnosnici koji su iz njegove vlade otišli zbog korupcije, krađe, zloupotrebe položaja i/ili sukoba interesa ili nemogućnosti da objasne odakle im bogatstvo kojim raspolažu. 

I da stvar bude još gora, kao onomad Ivi Sanaderu i njegovu HDZ-u, ključni, stabilni i vjerni koalicijski partner Andreju Plenkoviću i njegovu HDZ-u su Milorad Pupovac i SDSS. Sanaderov HDZ i SDSS zbilja nemaju nikakve veze s Plenkovićevim HDZ-om i SDSS-om. Zbilja.

Pokušaj da se cijela afera Fimi media svede na kriminalnog Sanadera, kojem je kazna za nedjela i smanjena, trebao bi biti smiješan i promašen, ali nije. Jer kad se Plenković odriče "etikete Ive Sanadera i kriminalne organizacije" obraća se prvenstveno članovima, simpatizerima i klijenteli HDZ-a, kojoj je važno samo zadržavanje stečenih pozicija. To što se i njih odriče kad kaže da je član HDZ-a tek od 2011. (premda je bio dužnosnik u Sanaderovoj diplomaciji), nije važno i oni mu to neće zamjeriti jer nikome od njih nije palo na pamet da odu iz stranke zbog krađe ili političke amoralnosti. Štoviše, upravo je to mnogima i bio glavni motiv za učlanjenje.

Kontinuitet u - grabeži

Kad je riječ o grabeži nacionalnih dobara i državne love, HDZ je stranka kontinuiteta. Ne postoji predsjednik ili predsjednica HDZ-a, počevši od Franje Tuđmana, čija vladavina nije bila obilježena (nekažnjenim) otimanjem državne imovine i novca poreznih obveznika. Ništa od toga nije ih spriječilo da Hrvatskom vladaju već 23 od 31 godine, a nema ih što, osim ne daj Bože, pogotka asteorida ili okupacijske sile izvanzemaljaca, spriječiti ni da vječno vladaju. Prvi članak Ustava zapravo bi trebalo i izmijeniti iz "vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu" u "vlast proizlazi iz HDZ-a i pripada HDZ-u".

Presuda HDZ-u zbog državnog kriminala na najvišoj razini jest važna, ali prvenstveno kao političko-pravosudni kuriozitet koji u našim životima u zarobljenoj državi, nažalost, ništa bitno neće promijeniti. Ako presuda i preživi prolazak kroz Ustavni sud, ostaje tek kao zalog budućim generacijama da više nikad ne izaberu vlast koja će ih besramno pljačkati i varati, i da više nikad ne biraju diletantsku opoziciju koja ne zna što joj je činiti kad je zbog kriminala osuđena stranka na vlasti.

Možda će te zanimati

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali