PRIJETI IM KAZNA DO DVIJE GODINE

MOŽE LI NEODGOVORNIJE? Zaraženi išli u na tehnički, u kupovinu, preko granice i organizirali fešte: ‘Priuštili su si taj luksuz’

‘Obično su to osobe s blažim simptomima, kažu da se osjećaju dobro i priuštili su si taj luksuz da ne sjede u kući’

U Varaždinskoj županiji svaki drugi testirani pozitivan je na koronavirus. Dok se bolnice pune i liječnici imaju pune ruke posla, sve je više i osoba koje krše mjeru izolaciju i hodaju po ulici. Zaražene osobe su tako išle su na tehnički pregled vozila, u kafić pa čak i organizirale fešte u svojim domovima, javlja Dnevnik Nove TV.

Voditelj Operativno komunikacijskog centra PU varaždinske, ujedno i član županijskog stožera Danijel Leskovar rekao je za Dnevnik.hr da je tijekom vikenda u kršenju mjera zatečeno pet osoba. “Jedna je kršila mjeru samoizolacije, četiri su osobe prekršile mjeru liječenja u kući. Za ovih četvero se zove sanitetsko vozilo koje takve osobe voze na adresu prebivališta koju te osobe navedu, predviđene za kućno liječenje”, rekao je Leskovar.

“Od ovih četiri slučaja, jedan je bio u kupovini, u trgovačkom centru, druga osoba je zatečena u Stanici za tehnički pregled, treća osoba je krenula preko državne granice na rad u inozemstvo, a četvrta je u svojoj vikendici organizirala druženje”, objasnio je Leskovar. Dodaje da se radi o osobama s blagim simptomima Covida-19. “Obično su to osobe s blažim simptomima, kažu da se osjećaju dobro i priuštili su si taj luksuz da ne sjede u kući”, objasnio je Leskovar.

HRVATI POLAKO GUBE STRPLJENJE: ‘Imaju podrume, konobe, okupe se kod nečijeg nonota u konobi, piju, sviraju, druže se’

‘MALO JE NEUGODAN, ALI KRATKO TRAJE’: Zagreb je danas brzo testirao 1200 građana na koronavirus, evo kako je sve prošlo

Predviđene kazne

Leskovar kaže da za kršenje mjere samoizolacije dostavljaju dopis Državnom inspektoratu o počinjenom prekršaju, a inspektorat dalje poduzima mjere prekršajne obrade i to je u pravilu novčana kazna.

“Što se tiče kršenja mjere liječenja kući, to nisu novčane kazne, podnose se kaznene prijave protiv tih osoba temeljem Kaznenog zakona, vezano uz širenje zarazne bolesti”, dodao je Leskovar, rekavši da takvima prijeti i do dvije godine zatvora.

OSTAO IM JE SAMO JEDAN RESPIRATOR: Ravnatelj sisačke bolnice bolnice kaže da su poseban problem teški bolesnici

‘BOLNIČKI SUSTAV JE NA IZDISAJU’: Pulmolog upozorava: ‘Zatvaranje Hrvatske je sad jedina opcija. Ne znam kako će ljudstvo ovo izdržati’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr