Moždani udar najviše pogađa Slavonce i Zagorce

U prosjeku svaka šesta osoba oboli od moždanog udara. Zbog velike učestalosti ta je bolest, uz srčani udar, najčešći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

U prosjeku svaka šesta osoba oboli od moždanog udara. Zbog velike učestalosti ta je bolest, uz srčani udar, najčešći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

12.000 do 15.000 pacijenata godišnje

‘Na našoj klinici bilježimo između 1.000 i 1.300 pacijenata godišnje koji se liječe od moždanog udara, a u Hrvatskoj ih ima između 12 i 15 tisuća. Zbog toga je iznimno važna prevencija, kao i poznavanje simptoma moždanog udara. To su najčešće: nagla motorička oduzetost jedne polovine tijela, naglo nastala utrnulost lica, ruke ili noge na jednoj strani tijela, zamućeni vid ili smanjenje vida u jednom ili oba oka, smetnje govora ili razumijevanja jednostavnih rečenica, intenzivna vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije te nagla, neobjašnjiva i jaka glavobolja, koja se obično opisuje kao najgora glavobolja do sada’, rekao je za Glas Slavonije Dragutin Kadojić, specijalist neurolog, pročelnik Odjela za cerebrovaskularne bolesti Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Bolest pogađa uglavnom ljude od 45 godina naviše, a što je životna dob veća, to je i veća šansa od oboljenja. Muškarci su ugroženiji od žena jer ranije obolijevaju, ali bolest jednako pogađa i žene i muškarce.

‘Slavonija i Zagorje imaju najvišu stopu moždanih udara u Hrvatskoj’, ističe doktor Kadojić. Razlog tomu su način prehrane, ali i drugi rizični čimbenici.
http://www.glas-slavonije.hr/229350/1/Slavonija-ima-najvisu-stopu-mozdanih-udara

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr