Možda je podcijenjeno, no uz ovo zanimanje kruha nećete biti gladni

shimmer fallback

Svi oni koji su bar jednom u kući ili stanu imali problema s vodovodnim instalacijama, na vidljivom mjestu drže telefonskih broj svoga vodoinstalatera. I budite uvjereni da ga ne daju baš svakome.

22.9.2014.
10:43
Play logo

Ali biti vodoinstalater u nas je i dalje društveno podcijenjeno zanimanje. Jednako kao i plinomonteru, soboslikaru ili pak tesaru. A upravo su to zanimanja srednjoškolske razine obrazovanja s kojima se danas, ali i u dogledno vrijeme, ima šanse za najbrže zapošljavanje. Brže, primjerice, od zubotehničara ili primalja, zvanja koja, opet prema društvenim standardima, mnogo bolje zvuče, piše Glas Slavonije.

Promatrajući strukturu svih zaposlenih osoba po industrijskim granama u 2012. godini, neovisno o tome jesu li zaposleni u pravnim osobama ili obrtu, najviše je zaposlenih osoba (240.483, odnosno 17,61 posto) bilo u prerađivačkoj industriji. Ali najveći pad zaposlenih dogodio se također u prerađivačkoj industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo polovina (48 posto) svih zaposlenih ima srednju stručnu spremu. Trećina zaposlenih ima nižu stručnu spremu ili nema ni taj stupanj obrazovanja, a slijede osobe sa završenim visokim obrazovanjem. No stopa zapošljavanja najviša je upravo kod visokoobrazovanih (33,40 posto), a najniža kod osoba bez škole i s nezavršenom osnovnom školom (12,20 posto).

Najlakše se zapošljavaju...

Najveći broj nezaposlenih osoba višeg ili visokog obrazovanja koji su 2012. godine uspješno našli posao ima zanimanje iz područja biologije i kemije, a radi se o 67,10 posto nezaposlenih s tim zanimanjem. Slijedi farmacija, učiteljski studij te jezici (domaći i strani).

Play logo

Na razini srednjoškolskog obrazovanja najveća je potražnja za vodoinstalaterima i plinoinstalaterima, od njih sto koji se prijave na Zavod za zapošljavanje njih 40 zaposli se u roku od godinu dana. Slijede ih vatrogasni tehničari i kuhari, a visoko su rangirane osobe koje su rukovatelji samohodnih građevinskih strojeva i vozači kamiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.glas-slavonije.hr/247590/1/Najtrazenije-zanimanje-u-Hrvatskoj---vodoinstalater

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo