VAŽNO JE BITI OSIGURAN

MOŽDA JE BIZARNO, ALI… Slomljen tatin penis mladom Splićaninu donio 50.000 eura!

Sin koji je tek nedavno navršio 18 godina zbog slomljenog je očeva spolovila dobio odštetu od 25 tisuća eura plus otprilike još toliko na ime kamata od 2008. godine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako je većina muškaraca uvjerena da je tako što nemoguće, ovaj slučaj pokazuje upravo suprotno, tj. da penis stvarno može puknuti.

IGRAO KOŠARKU, PA… Tuži grad jer je zbog njihovog nemara ozlijedio penis

Radi se o tome da je Splićanin, koji je tijekom trajanja parnice preminuo, imao s Triglav osiguranjem zaključenu policu životnog osiguranja s dopunskim osiguranjem od nezgode. Polica je bila sklopljena 2005. godine i vrijedila je do 2025. godine, a Splićanin je bio osiguran na nešto više od osam tisuća eura za slučaj doživljenja te na 50 tisuća eura dopunskog osiguranja za slučaj trajnog invaliditeta.

Nakon njegove smrti 2011. godine u dobi od 48 godina, naslijedio ga je sin, pa tako i njegova potraživanja te je preuzeo tužbu. Sud je već jednom istovjetno presudio 2014. godine, no nju je ukinuo Županijski sud u Splitu.

U veljači 2009. godine tada 46-godišnji otac je podnio tužbu protiv osiguravajuće kuće navodeći da je u ožujku 2006. godine tijekom spolnog odnosa, navodno analnog, doživio prijelom spolovila u erektilnoj fazi. Zbog toga mu je spolovilo nakon zarastanja prijeloma, tijekom erekcije, stajalo na lijevu stranu, a to mu je onemogućavalo normalne spolne odnose.

U tužbi se pozivao na to da mu pripada naknada od 50 posto, koliko je propisano po tablici “Triglava” za određivanje trajnog invaliditeta kao posljedice nesretnog slučaja.

Žalba osiguranja i vještaci

Pokušao je s osiguranjem postići dogovor u rujnu 2008. godine, no osiguravajuća je kuća to odbila. Tvrdila da nema dokaza na okolnosti datuma nastanka i dinamike događaja, te da je polica zbog neplaćanja premije osiguranja u dva navrata bila stornirana, pa postoji mogućnost da u vrijeme nastanka navodnog događaja polica osiguranja nije bila aktivna.

Osiguranje je smatralo da nije niti došlo do nesretnog slučaja, nego se radi o bolesti koja nije osnova za priznavanje invaliditeta po tablicama osiguranja tuženika. Tvrdili su i da se njihov osiguranik nije pravodobno liječio što je utjecalo na nastanak invaliditeta.

Bol u preponima
Na suđenju su vještaci dokazali kako se radilo o ozljedi, a ne bolestiFoto: Staras/Thinkstock

Vještak, kirurg i urolog prof. dr. sc. Josip Gotovac rekao je da se iz dokumentacije vidi da je Splićanin doživio ozljedu spolovila tzv. prijelom spolovila tijekom spolnog odnosa te da se u ožujku 2006. godine javio liječniku zbog podljeva krvi na spolovilu. Dobio je odgovarajuće liječenje, te se javlja na pregled kod urologa dva mjeseca poslije kada se postavlja dijagnoza Peyronijeve bolesti. Nakon toga slijede pregledi u Splitu i Zagrebu gdje se postavlja ista dijagnoza.

Na temelju dokumentacije, vještak zaključuje da se nije radilo o Peyronijevoj bolesti nego o stanju nakon prijeloma spolovila tijekom spolnog odnosa. Takvo stanje, smatra vještak Gotovac, uzrokuje jako iskrivljenje spolovila prigodom ukrućenja što mu onemogućava spolni odnos.

Nije bolest, nego puknuće

Peyronijeva bolest nastaje postupno mjesecima i godinama, stvara se ožiljak koji dovodi do iskrivljenja spolovila koje u početku nije jako, ali kasnije može biti znatno. U početku bolesti pri ukrućenju spolovila javljaju se bolovi. Ožiljak nastao nakon prijeloma spolovila izaziva vrlo brzo iskrivljenje spolovila koje je u pravilu znatno jače, što još teže onemogućava spolni čin, zapravo ga nije moguće izvesti. Vještak je dokazao kako je ovo iskrivljenje spolovila nastalo isključivo kao posljedica ozljede i dovodi do tjelesnog oštećenja u visini od 50 posto.

“Devijacija se može liječiti lakše ako je uzrokovana Peyronijevom bolesti jer iskrivljenje nije veliko, dok ožiljak koji izaziva prijelom spolovila, kao što je u konkretnom slučaju, je dosta čvrst i on kod tužitelja iznosi oko 70 – 80 stupnjeva. Liječenje bi dovelo do znatnog skraćenja spolovila, pa se postavlja pitanje može li takvo skraćeno spolovilo obaviti spolni akt”, rekao je vještak.

Kako je osiguravajuća kuća prigovorila vještvu, angažiran je spec. urolog mr.sc. dr. Kazimir Milostić kao referent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. On je, također, zaključio da su tegobe kod Splićanina koji je tužio posljedica nezgode – traume, a ne bolesti iako oštećeni tijekom pregleda kod nekih urologa nije navodio ozljedu “iz samo njemu poznatih razloga”.

“U prilog mišljenja da se ipak radilo o ozljedi spolovila nakon spolnog akta su i verificirane posljedice, i to ožiljavanje i krivljenje spolovila, koje se javilo relativno brzo, što potvrđuju brojni posjeti urolozima. Posljedica ozljede je krivljenje spolovila ulijevo za više od 70 posto, što onemogućava kohabitaciju”, zaključio je vještak Milostić.

Povratak na Net.hr