PRITISCI NA RADNICE

MOSTOVCI UHVAĆENI U LAŽI? ‘Kum Bože Petrova iz sjene vlada Hrvatskim vodama iako tamo nije zaposlen’

Radnice Hrvatskih voda dale su svome Radničkom vijeću iskaz u kojem su navele kojim su sve pritiscima bile izložene po pitanju izrade mišljenja o potrebi ponovnih ispitivanja podzemnih voda za projekt gradnje centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

“Mišljenje je spremno, međutim, kontaktirao ga je Mario Bukmir i tražio od njega da zaustavi predmet jer se radi o političkom obračunu i da ništa po predmetu ne poduzima dok se direktor VGO-a ne vrati s godišnjeg odmora”, glasi dio iskaza, prenosi Slobodna Dalmacija.

Njihovi iskazi potvrđuju kako Hrvatskim vodama iz sjene upravlja nitko drugi do Mario Bukmir, kum Bože Petrova i nesuđeni zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, a čije je zaposlenje u “Vodama” propalo zbog burne reakcije javnosti.

KUM BOŽE PETROVA ŠEFUJE U HRVATSKIM VODAMA: ‘Tjerao nas je da lažiramo izvješće, a onda smo dobile otkaz’

Do saslušanja pred Radničkim vijećem došlo je zato što su djelatnice Hrvatskih voda, koje su odbile potpisati naknadno izmijenjeno stručno mišljenje o tome da nema potrebe za novim trasiranjima podzemnih voda na području Lećevice, smijenjene i razmještene na slabije plaćena radna mjesta.

Njihovi iskazi pred Radničkim viječem ne samo da potvrđuju kako uloga Marija Bukmira nije bila nimalo sporedna te da on zaista nastupa kao direktor u tvrtki u kojoj nije zaposlen, već i da ga u tome podržava formalni direktor Tihomir Galić dok svime rukovodi ministar Slaven Dobrović.

Galić je prethodno vodio izgradnju nasipa za obranu od poplava u Metkoviću, dok mu je sa strane grada Metkovića partner bio upravo Mario Bukmir.

KUM BOŽE PETROVA BEZ DIPLOME SJEO U FOTELJU DRŽAVNE TVRTKE: Promijenili pravila da bi postao drugi čovjek Hrvatskih voda

Kako se stvarno upravlja Hrvatskim vodama

Zahtjev iz Ministarstva zaštite okoliša stigao je 23. prosinca 2016. godine, a već 2. siječnja 2017. voditeljice u Hrvatskim vodama nazvala je Vesna Trbojević, načelnica Sektora zaštite voda u Upravi vodnog gospodarstva, te upitala zašto predmet nije riješen.

S obzirom da je voditeljica službe o kojoj je riječ bila na godišnjem odmoru, kolega koji je mijenja joj je rekao da je “mišljenje spremno, međutim, kontaktirao ga je Mario Bukmir i tražio od njega da zaustavi predmet jer se radi o političkom obračunu i da ništa po predmetu ne poduzima dok se direktor VGO-a ne vrati s godišnjeg odmora”.

U pripremljenom je mišljenju pisalo da su nova istraživanja nepotrebna, uz navođenje opsežnih argumenata i prethodnih istraživanja kojima je takav zaključak donesen.

“O istom pozivu kolega je obavijestio i kolegice iz Službe zaštite voda, kao i voditelja Službe zaštite od štetnog djelovanja voda”, navodi se u iskazima.

Nakon što je saznala za pritiske na kolegu, rukovoditeljica je prebacila predmet drugoj djelatnici službe, a na to je kolega koji je bio izložen pritisku “nadređene dodatno izvijestio da je detaljno o predmetu izvijestio Marija Bukmira koji je informaciju tražio za potrebe ministra Slavena Dobrovića”.

Mail s nacrtom mišljenja u kojemu stoji kako nema potrebe za dodatnim istraživanjima uputio je Bukmiru, na znanje Tihomiru Galiću i voditelju Službe zaštite od štetnog djelovanja voda.

Sankcionirane djelatnice tvrde kako je i Mostov ministar Dobrović umiješan u pritiske u Hrvatskim vodamaFoto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

‘Hrvatske se vode neće miješati u politički obračun’

Pritiske na djelatnike je Tihomir Galić prokomentirao riječima “ovo je politički obračun u koji se Hrvatske vode neće miješati” te “odluku o tome da li je za zahvat (izgradnja centra za gospodarenje otpadom, op.a.) potrebno provesti procjenu utjecaja na okoliš prepustimo Upravi vodnoga gospodarstva”.

Na sljedećem sastanku s jednom od voditeljica, 23. siječnja, Tihomir Galić je još direktniji: “Rekao je da su ga zvali te da ima izričitu naredbu od ministra Dobrovića da se u očitovanju traži dopuna da se provede dodatno trasiranje za vrijeme velikih voda.”

Voditeljica je ostala zatečena jer je smatrala da je postupak završen, no pritisci se nastavljaju, da bi na koncu voditeljice na ruke dobile izmijenjeni dokument. Kako u dokumentu koji im je Galić poslao nije stajalo što s njim napraviti, nadređena djelatnica zatražila ga je izričito da na dokument stavi svoj potpis, odnosno da im potvrdi da moraju postupiti po njegovu nalogu.

Kako je kazala Radničkom vijeću, Galić joj je odgovorio pitanjem: “Tko je tu lud” i uz bijesnu tiradu upitao: “Zašto vam se ne sviđa ministar Dobrović, zamjenik Dobrovića i pomoćnica ministra?”

Na koncu je Galić ipak morao staviti svoj potpis na sporni dokument, a protiv zaposlenica su krenule sankcije.

Ministar želi zaustaviti izgradnju CGO Lećevica

Izgleda kako se ovdje radi o pokušaju ministra Dobrovića da na svaki način zaustavi gradnju CGO Lećevica. Događalo se to baš u vrijeme kada je Ministarstvo, odnosno Fond za zaštitu okoliša, Gradu Splitu uputilo zahtjev da se izmijeni projekt sanacije Karepovca kako bi se na tom prostoru sagradilo i postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, kakvo je zapravo planirano u Lećevici.

Stvar je u tome da je ministar Dobrović imao na umu baš konkretno postrojenje, i to tvrtke “Tehnix” pa je tako gradonačelniku Ivi Baldasaru na sastanku o toj temu uručio projekt te tvrtke za obradu otpada na Karepovcu, piše Slobodna Dalmacija.

Povratak na Net.hr