NEPAMETNO

MOSTOVA ZASTUPNICA PRIJETILA NOVINARKI U INBOXU: ‘Nadam se da ne spavate mirno’

Mostova saborska zastupnica Ines Strenja Linić novinarki Dubrovačkog dnevnika Ivoni Butjer napisala je poruku nakon što je na tom portalu objavljen članak s naslovom “Mostovci moraliziraju o presudama, a Strenja Linić osuđena zbog smrti djeteta u prometnoj”.

‘NADAM se da mirno ne spavate. I da vam ipak nisu platili dovoljno da zaboravite zašto ovako prljavo zarađujete svoj kruh’, napisala je Strenja Linić novinarki u poruci na Facebooku.

‘Biti novinar nekad je bilo časno zanimanje, a danas živite kako biste blatili nepoznate časne ljude koji su svoj cijeli život radili za dobrobit mnogih. Sramite se kad ovako zarađujete za svoje krpice’, dodala je Mostova zastupnica.

Butjer nije napisala nikakvu neistinu

Novinarka je u spomenutom tekstu iznijela i stranu Mostove zastupnice, koja je sama potvrdila navode Dubrovačkog dnevnika, odnosno činjenicu da je pravomoćno osuđena zbog prometne nesreće u kojoj je poginulo dijete.

Novinarka je odlučila odgovoriti na poruku Ines Strenje Linić u tekstu na Dubrovačkom dnevniku.

‘Poštovana gospođo Strenja Linić, ja sam Ivona Butjer, novinarka koju ste napali bez stvarnog povoda i razloga, koja o vama nije objavila ni neistinu, ni klevetu, ni laž. Dakle, osoba koju ste napali samo zato što je radila svoj posao i zato što je objavila napis koji vama osobno nije bio po volji. U svojim ste porukama pisali o kontroliranom novinarstvu što je zaista zanimljivo čuti od osobe koja je uputila klevete i ‘lijepe želje i pozdrave’ isključivo iz razloga što se na Dubrovačkom dnevniku objavilo nešto što se vama nije svidjelo. Ako smatrate kako bi novinari trebali biti slobodni od političkih i inih pritisaka, prijetnji i kleveta, što bi trebali smatrati svi ‘časni i pravedni ljudi’ kako vaše stranačke kolege vole kazati, iz kojeg razloga vi radite isto?

‘Moja plaća je moja osobna stvar’

Klevete se prije svega odnose na moj ‘prljavo zarađeni kruh’ i ‘plaću od kojih se kupuju krpice’. Iako je moj iznos plaće ujedno i moja osobna stvar, bit ću slobodna pa reći kako zarađujem ‘normalnu mjesečnu plaću’. Ipak, viđenje ‘normalne mjesečne plaće’ vrlo je vjerojatno sasvim drukčije u očima nekoga tko zarađuje svoju saborsku plaću koja u prosjeku iznosi 15-ak tisuća kuna, uz naknade za stan, režije, odvojeni život i slično od onoga tko zarađuju skromnu plaću na tržištu. Moja plaća spada pod drugu kategoriju.

Ove godine nisam izostajala s posla. ‘Neizostajanje’ s posla također je pojam koji se razlikuje u percepciji nekoga tko prima svoju saborsku plaću čak i kad se ne pojavljuje u saborskim klupama i ne javlja za riječ i onoga tko ne radi državni posao. Da ponovno budem slikovita, ove godine nisam niti jedan jedini dan izostala s posla, dok su pojedinci ipak toliko puta govorili pred praznom sabornicom o ključnim temama važnima za cijeli narod, iz koje su često izostajale i vaše stranačke kolege.

Spominjali ste moj prljavi novac, no nakon više godina rada u novinarstvu on je negdje konačno trebao biti i uložen. Pa ipak, na sebi nemam nijednu pokretninu, ni nekretninu, ne vozim automobil, ne zato što to ne bih htjela, nego zato što si sve to nemam od čega priuštiti jednako kao što to danas teško može ijedan pošteni građanin mojih godina koji marljivo i vrijedno zarađuje svoju plaću. No, vaša je stranka sada na vlasti pa sam sigurna kako će ona to stanje promijeniti i kako će hrvatskim ulicama napokon početi teći med i mlijeko.

‘Nemam za skupe krpice’

Ako u obzir uzmete moja prosječna hrvatska primanja, onda ćete lako dođi do zaključka kako mi nakon plaćanja hrane, režija, higijenskih potrepština i različitih računa teško ostaje za bilo kakve luksuze, pa tako ni za skupe ‘krpice’ koje ste spominjali. Naime, nemam saborsku plaću.

Kazali ste kako se nadate da ne spavam mirno, ali ja vas moram razočarati jer ne postoji niti jedan jedini razlog da to tako ne bude. Krpice nisu skupe, ali su pošteno zarađene. Državi pošteno plaćam poreze. Uredno plaćam dopunsko osiguranje od kojeg ste vi oslobođeni premda imate barem tri puta veću plaću od mene, ali vi ste ipak bili u Domovinskom ratu.

Od poreza koji plaćam državi i od mog rada, kao i od rada svakog prosječnog građanina, redovno se odbijaju iznosi za vaše saborske plaće koje su trostruko veće od prosječne hrvatske. Redovno se odbijaju iznosi namijenjeni različitim privilegijama i naknadama kojih su se i vaše stranačke kolege u kampanji obećale odreći, a potom ih objeručke prihvatile.

Ines Strenja Linić

To je ponekad frustrirajuće, ali ja se nadam da će jednom biti drukčije. Ja se, kao prosječna hrvatska građanka, nadam da će nova Vlada u kojoj je i vaša stranka omogućiti da građani zemlje koju vodite imaju plaće kakve se zarađuju u Saboru i kako će barem polovica njih imati za nekretnine, pokretnine i krpice isključivo temeljem rada i truda, a ne stranačke iskaznice.

Dotad biste možda trebali na tome nešto više poraditi, a ne vršiti pritisak na građane koji poštenu zarađuju i plaćaju svoje troškove života jer tako moraju; jer nemaju porezne obveznike koji će im plaćati stan, režije, naknade i ostale troškove i jer njihova plaća nije u visini one saborske. To jednostavno nije u skladu s vašim poštenjem i vašom časti na koje se tako često pozivate.

‘Nadam se da VI spavate mirno’

Poštovana gospođo Strenja Linić, ja se nadam da vi spavate mirno, onda kada ne prijetite ljudima koje ne poznajete, ne klevetate i ne vrijeđate ljude koji korektno i profesionalno obavljaju svoj posao za skromnu plaću od koje žive. Novinarstvo je poziv, profesija u kojoj je javni interes ispred svih drugih. Kao i politika, samo bez visokih plaća i beneficija, ali uz svakodnevne prijetnje, uvrede i klevete. Ne biste vjerovali, ali nitko ne nudi ni mito ili podmićivanje. Barem se to meni nikad nije dogodilo.

Malo ću teže zaspati tek zbog činjenice što nam visoki političari misle kako svijet pokreće korupcija, kako su sredstva življenja prijetnje, klevete i uvrede, a cilj života krpice?! Dajte se spustite na hrvatsku zemlju i pogledajte svijet očima kojim ga gleda većina poštenih građana’, zaključila je Butjer.

Povratak na Net.hr