NIJE SVE GOTOVO DOK...

MOST RUŠI MARIĆEVU POREZNU REFORMU? ‘Ili će se prijedlog značajno mijenjati ili ćemo ga odgoditi’

Most nije spreman podržati prijedlog porezne reforme koji je pripremilo Ministarstvo financija. Potvrdilo je to Novom listu u neslužbenim razgovorima nekoliko sugovornika iz te stranke koji smatraju da će taj prijedlog morati doživjeti značajne promjene ili će ga odgoditi za iduću godinu. U međuvremenu dva partnera na vlasti oko njega će se moći dogovoriti.

Mostovci Marićevoj reformi najviše zamjeraju podizanje PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto te povećanje PDV-a na kruh i mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala. Također smatraju kako porez na dohodak treba imati više stopa, a da najveća među njima treba iznositi 50 posto.

“Nije podizanje PDV-a u ugostiteljstvu samo pitanje poskupljenja cijena, to stvara puno veće probleme u djelatnosti. Otvara se pitanje investicija u ugostiteljstvu i hoteljerstvu u turističkoj zemlji kakva je Hrvatska”, kažu u Mostu odakle su na negativne učinke reforme upozorili i samog ministra financija.

Dio mostovaca smatra kako bi se stopa PDV-a u ugostiteljstvu mogla podizati postupno do 2018. kada bi trebala biti smanjena opća stopa PDV-a. U slučaju da prihvati njihove kritike Marić bi morao rušiti cjelokupnu reformu, kojoj je polazna točka, kako je ranije kazao, podizanje stope PDV-a u ugostiteljstvu.

POREZNA REFORMA: Novi porezi, zakoni, rasterećenja, poskupljenja…Sve što morate znati na jednom mjestu

Rezerve spram PDV-a za struju i odvoz smeća

Most ima rezerve i kad je u pitanju smanjenje PDV-a na isporuku električne energije i odvoza smeća, te povećanje PDV-a na kruh i mlijeko. Smatraju kako ne mogu građanima reći da će im se ono što izgube povećanju cijene na kruha i mlijeka vratiti kroz smanjenje PDV-a na struju kad će cijena struje poratsi s obzirom na naknadu za obnovljivu energiju.

No, dok mostovci neslužbeo negoduju, premijer Andrej Plenković u javnosti je iznio stav po kojem je uvjeren da će HDZ-ov politički partner podržati njihove korake. Kazao je kako je njegova stranka u široj aktivnosti snezibiliziranja partnera te da su im pristupili i kroz saborske klubove.

“Normalno je da ima određenih pitanja i potreba za dodatnim informacijama, pa i sugestijama i eventualnim modifikacijama. U saborskoj proceduri vjerujem da će svaki od zastupnika, pa i klubova imati mogućnost nastojati eventualno promijeniti pojedini zakon koji bude u proceduri, ali čini mi se da ćemo u cjelini gledamo, održati koherentnost parlamentarne većine kada je riječ o paketu poreznih zakona”, istaknuo je Plenković.

Povratak na Net.hr