CRO DEMOSKOP

STANJE STVARI: Most nezaustavljivo tone; većina misli da idemo u krivom smjeru

Formiranje Vlade nije dovelo do značajnih pomaka u odnosu između lijeve i desne koalicije, no definitivni gubitnik je Most, kojem podrška birača i dalje pada – pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus.

Zanimljivo je kako više od polovice građana – 58,6 posto, misli da su opća kretanja u zemlji negativna odnosno idu u pogrešnom smjeru. Jedina iznimka su birači HDZ-a, među kojima većina misli suprotno, prenosi  HRT najnovije rezultate istraživanja Cro Demoskop.

Istraživanje pokazuje nastavak smanjenja potpore Mostu uz istovremeno značajni rast neodlučnih birača.

KARAMARKO: Država ne može stajati, moramo što prije završiti s imenovanjima

Desni u blagoj prednosti

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače na ljestvici preferencija koalicijskih lista Domoljubna bi koalicija bila u blagoj prednosti u odnosu na lijevo-liberalnu koaliciju Hrvatska raste i bila bi relativni pobjednik u izborima (u deset izbornih jedinica, bez dijaspore i manjinskih lista).

HDZ-ova Domoljubna koalicija je prva s izborom od 32,7 posto glasova, dok je SDP-ova koalicija Hrvatska raste na drugom mjestu s izborom od 32,3 posto.

Najveće iznenađenje posljednjih parlamentarnih izbora, Most nezavisnih lista je na trećem mjestu s 9,1 posto. Tako se Mostu u dva postizborna mjesečna istraživanja istopila potpora za 6,3 bodova.

HDZ jači od SDP-a

Na ljestvici s rangom samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30,0%, a SDP s 28,8%. I na ovoj je ljestvici Most zabilježio pad izborne podrške od 2,6 postotnih bodova u mjesec dana. Živi je zid s 3,1% na četvrtom mjestu, a slijedi HNS s 2,4 posto.

“RADIT ĆEMO OD 0-24”: Sljedeći tjedan znat će se zamjenici i pomoćnici ministara

Predsjednica najpopularnija

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje je najpozitivnija političarka s izborom od 24,6 posto. Zoran Milanović je na drugom mjestu s 10,3 posto, dok je premijer Tihomir Orešković treći s izborom od 9,9 posto. Na četvrtom je mjestu u ovomjesečnom istraživanju Josip Leko s izborom od 7,2 posto, a slijedi Božo Petrov s izborom od 4,7 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (30,5%) i Zoran Milanović (28,5%).

Krivi smjer

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna tema prekriva skoro polovicu: izbor nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića (47,2%). Slijede dvije teme s izborom većim od 10 posto: bronca rukometaša na EP u Poljskoj (17,0%) i slučaj ministra Crnoje i njegova ostavka (12,1%).

Smjer kretanja zemlje podupire 24,1 posto građanki/građana, dok ih 58,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Ne zna njih 17,3 posto.

Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima stranaka koji čine trenutnu parlamentarnu većinu, prenosi HRT  najnovije rezultate CRO Demoskopa.

MARAS O POVLAČENJU ZAKONA: Orešković u Vladi kao ja na Australian Openu protiv Đokovića

DOGOVORILI SE PREDSJEDNICA I PREMIJER: U petak šefa SOA-e čeka smjena?

NAKON ČETIRI SATA RAZGOVORA: HDZ i Most dogovorili kandidate za zamjenike i pomoćnike ministara

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr