MOST I REPUBLIKANSKA STRANKA NA LISTI ZA DIJASPORU: / 'Nećemo dopustiti da se BiH pretvori u srpsko-bošnjačku federaciju'

Image

'Možemo reći da će ovim savezom hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i dijaspori konačno imati autentične,

12.6.2020.
13:43
Play logo

Čelnici Mosta u petak su predstavili svoju listu za 11. izbornu jedinicu - dijasporu i suradnju s Hrvatskom republikanskom strankom te poručili hrvatskim državljanima izvan Hrvatske da konačno mogu birati autentične i karakterne predstavnike.

"Možemo reći da će ovim savezom hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i dijaspori konačno imati autentične, karakterne i suvisle predstavnike koji će u Hrvatskom saboru zastupati interese hrvatskog naroda u BiH i dijaspori", poručio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspudić: 'HDZ nastavlja s politikom prijezira prema Hrvatima izvan Hrvatske'

Dodao je da će boriti se za jednakopravnost i upozoravati na korupciju, klijentelizam i nepotizam koji je, kako je rekao, "svima vidljiv kod hrvatskih predstavnika u Bosni i Hercegovini".

shimmer fallback
shimmer fallback

S obzirom da dijaspora u nekim državama, zbog koronakrize, neće moći glasati na parlamentarnim izborima 5. srpnja, kandidat na listi Mosta Nino Raspudić ustvrdio je da "reakcije premijera Andreja Plenkovića pokazuju nastavak HDZ-ove politike prezira prema Hrvatima izvan Hrvatske".

"Promatraju ih kao intelektualno potkapacitirano biračko tijelo koje će im osigurati tri mandata bez obzira što oni čine", ustvrdio je. Rekao je i da dijasporu i njihove investicije u Hrvatskoj nitko ne želi jer to remeti neke ustaljene sheme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nećemo dopustiti da se BiH pretvori u srpsko-bošnjačku federaciju'

Ustvrdio je također da se Bosna i Hercegovina sve više pretvara u srpsko-bošnjačku federaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nećemo i ne želimo dopustiti", poručio je, dodavši da je Hrvatska dužna miješati se u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine onda kada su daytonska načela narušena, a to je nametnutim promjenama izbornog zakona.

shimmer fallback
shimmer fallback

Raspudić je rekao da su pri biranju partnera u dijaspori tražili "čiste, čvrste i mlade ljude", beskompromisne borce za ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, a ne, kao je rekao, "pseudohrvatsku oporbu Draganu Ćoviću" koja je "spremna za siću prodati se sarajevskoj politici i biti njihove marionete". "Hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske konačno imaju alternativu. Pozivam ih da - unatoč svemu što je učinjeno da izlaznost bude što manja, unatoč tome što u nizu zemalja neće biti moguće glasati i što se ne omogućuje dopisno glasanje - da izađu i iskoriste svoje pravo i ne daju da ih se spriječi", poručio je Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što misli kako će proći u II. izbornoj jedinici gdje su mu protukandidati Miroslav Škoro i Gordan Jandroković, kratko je odgovorio: "Škoro se dvaput učlanio u HDZ, Jandroković jedanput, a ja niti jednom".

Raguž: Hrvati u BiH prvi put mogu glasati za one koji će brinuti o njihovim realnim problemima

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž rekao je da su pristali na suradnju s Mostom jer je "po prvi put u povijesti Sabora jedna politička opcija iz Hrvatske ispoštovala politički subjektivitet Hrvata u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Rekao je da je hrvatski narod u BiH obespravljen "ne samo djelovanjem međunarodne zajednice, djelovanjem unitarističke politike Sarajeva i separatističke politike iz Banja Luke, nego i djelovanjem koruptivno klijentelističke i neokomunističke politike aktualnog političkog vodstva Hrvata u BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po prvi put Hrvati u BiH i iseljeništvu sada mogu glasovati za ljude koji će jasno i artikulirano brinuti se o realnim problemima s kojim žive", poručio je.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo