VELIKA KRIZA

LEX AGROKOR SUTRA IDE U HITNU PROCEDURU: ‘Bude li potrebno, Todoriću će se oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirili dugovi’

Prema ‘lex Agrokoru’ koji će već sutra biti usvojen u vladi, Todorić ne samo će ostati bez upravljačkih i vlasničkih struktura u Agrokoru, nego bi mogao ostati i bez privatne imovine.

Nacrt zakona o sistemski važnim tvrtkama poznat kao “Lex Agrokor” naći će se u petak na sjednici Vlade i biti poslan u hitnu saborsku proceduru, a kako se doznaje iz Mosta, cilj je očuvanje gospodarskog sustava zemlje, pri čemu se ta stranka zalaže za dijeljenje Agrokora na niz tvrtki.

Trenutno traju finalna usuglašavanja između HDZ-a i Most, kao i između Ministarstva gospodarstva i Ministarstva pravosuđa i svi zajedno rade na tom zakonu, te ukoliko bude potrebno, Sabor bi o njemu mogao raspravljati već u subotu.

NOVI PREOKRET: Rusi sada tvrde: ‘Pogrešno smo se izrazili, Agrokor nije falsificirao svoja financijska izvješća’

Odugovlačenje bi, naime, moglo dovesti do još teže situacije, budući da je tvrtka Orbico Branka Roglića već pustila Agrokoru zadužnicu od 10-ak milijuna kuna, a mogli bi taj primjer slijediti i ostali, kažu u Mostu.

Stajalište je Mosta da Ivica Todorić ne smije sudjelovati u procesu prinudne uprave i restrukturiranja koncerna. U Mostu smatraju da Todorić nakon procesa restrukturiranja više ne bi trebao biti u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi Agrokora jer je, kako kažu, svojom politikom upravljanja doveo u opasnost cjelokupan gospodarski sustav. Koncern Agrokor, smatraju u Mostu, tijekom jednogodišnjeg restrukturiranja trebalo bi “razmontirati”, odnosno razdijeliti na niz tvrtki.

TODORIĆEVI VELIKI DOBAVLJAČI BIJESNI NA VLASNIKA ORBICA: ‘To što je napravio ravno je atentatu i iznimno nekorektno’

Koncern je potrebno rastaviti kako bi sve druge hrvatske tvrtke mogle biti konkurentne prilikom izlaska na tržište postojećih firmi u sastavu koncerna Agrokor, poručuju.

Smatraju da bi trenutačna loša situacija u koncernu mogla riješiti novim zakonom, stvaranjem “bedema oko Agrokora s propustima” kako bi se tvrtka dokapitalizirala i nova dao dobavljačima te omogući im se nastavak funkcioniranja i očuvanje radnih mjesta.

Kako kažu u Mostu, “bude li potrebno, Ivici Todoriću bi se moglo oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirivali dugovi”.

Zakon bi trebao omogućiti godinu dana vremena za analizu situacije i donošenje plana restrukturiranja, te nagodbu s vjerovnicima, dodaju u Mostu.

CARSTVO NAJMOĆNIJEG GAZDE U HRVATA: Ivica Todorić raspolaže s bogatstvom vrijednim stotine milijuna – evo što sve posjeduje

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr