JEDAN ČLAN, JEDAN GLAS

MOST ĆE U PROSINCU ODRŽATI PRVE UNUTARSTRANAČKE IZBORE: Božo Petrov neće imati protukandidata?

U prosincu će biti održani prvi unutarstranački izbori za predsjednika Mosta i ostale članove vodstva strank nakon kojih će Most nezavisnih lista konačno postati prava, jasno i transparentno strukturirana politička stranka.

Očekuje se da će Božo Petrov biti izabran za predsjednika stranke uz prtpostavku da se nitko drugi neće ni kandidirati šefa stranke. Više sugovornika iz Mosta potvrdilo je da je već osnovana radna skupina koja priprema nekoliko verzija novog Statuta stranke, a koja će verzija postati konačna, znat će se poslije sastanka Nacionalnog vijeća idućeg tjedna, piše Tportal.

PETROV UVODI KODEKS: ‘Nije prihvatljivo da zastupnici primaju punu plaću, a nema ih Saboru’

Promjena statuta

Mijenjat će se statut stranke Most nezavisnih lista, a ovu stranku neće biti potrebno osnovati i registrirati u Ministarstvu uprave s obzirom da je stranka, sa sjedištem u Metkoviću, upisana u Registar političkih stranaka u siječnju 2013. godine, pet mjeseci prije lokalnih izbora na kojima je Božo Petrov postao gradonačelnik Metkovića.

Ivica Relković, ideolog Mosta i uz Petrova najutjecajniji član stranke, nije želio otkriti koji model novog ustroja stranke on osobno preferira da javnost, tako tvrdi, ne bi stekla pogrešan dojam da time prejudicira konačnu odluku Nacionalnog vijeća Mosta.

Jedan član – jedan glas

S obzirom da je u igri nekoliko radnih verzija novog Statuta i ustroja Mosta, zasad se ne zna kako će se birati novi predsjednik Mosta. Hoće li se birati po principu jedan član – jedan glas ili će ga izabrati delegati, još nije odlučeno. Članovi Mosta ističu da bi Petrov želio da se unutarstranački izbori održe po principu jedan član – jedan glas.

Upravo zbog iznimne netransparentnosti donošenja odluka u Mostu, Petrov i njegovi suradnici često su i s pravom kritizirani. Javnosti nikad nisu jasno rekli kako su, primjerice, izabrani članovi Nacionalnog vijeća, jesu li uopće birani, tko je sve član tog stranačkog paratijela i koje su sve točno ovlasti Nacionalnog vijeća.

PUN PLANOVA: Petrov otkrio kani li se kandidirati za predsjednika države

Petrov diskretan

Lider Mosta Božo Petrov o novom ustroju Mosta i skorim unutarstranačkim izborima još ne želi detaljnije govoriti, a jedna od temeljnih ideja s kojom se krenulo u tu transformaciju bila je spriječiti nastanak ‘vječne’ partijske oligarhije.

Novoizabrani predsjednik Mosta i ostali članovi vodstva stranke bi nakon četverogodišnjeg mandata na vodećim pozicijama u stranci, išli na ‘hlađenje’. Konkretno, naredne četiri godine ne bi se mogli kandidirati za vodeće pozicije u Mostu, piše Tportal.

Povratak na Net.hr